Thailand verbiedt recreatief cannabisgebruik eind dit jaar

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Thailand is van plan om tegen het einde van het jaar het recreatief gebruik van cannabis te verbieden, maar zal het medicinaal gebruik blijven toestaan, aldus de minister van Volksgezondheid. Nadat Thailand in 2018 als eerste land in Zuidoost-Azië medicinaal gebruik van cannabis legaliseerde, en vervolgens in 2022 het recreatief gebruik, zijn er tienduizenden cannabiswinkels ontstaan in een industrie die naar verwachting volgend jaar tot $1,2 miljard waard zal zijn.

Nieuwe wetgeving

De overheid heeft een nieuwe wet opgesteld om het cannabisgebruik te reguleren, die naar verwachting eind dit jaar van kracht zal worden. Het wetsvoorstel gaat volgende maand naar het kabinet voor goedkeuring voordat het naar het parlement gaat om voor het einde van het jaar te worden aangenomen.

“Zonder wetgeving om cannabis te reguleren, zal het worden misbruikt”, aldus minister van Volksgezondheid Cholnan Srikaew. “Het misbruik van cannabis heeft een negatieve invloed op Thaise kinderen. Op de lange termijn kan het leiden tot het gebruik van andere drugs.”

Illegaliteit en thuis teelt ontmoedigd

Cannabiswinkels die illegaal opereren, zullen niet mogen voortbestaan, terwijl ook de thuisteelt van cannabis zal worden ontmoedigd, voegde Cholnan toe. De nieuwe wetgeving specificeert ook een boete van maximaal 60.000 baht ($1.700) voor recreatief gebruik, terwijl degenen die cannabis verkopen voor dergelijk gebruik en deelnemen aan reclame of marketing van toppen, hars, extract of rookapparaten geconfronteerd worden met gevangenisstraffen van maximaal een jaar, of een boete van maximaal 100.000 baht ($2.800) of beide.

Vergunningen vereist

De import, export, teelt en commercieel gebruik van cannabis zullen nu ook vergunningen vereisen. De regering, die het economisch voordeel van de cannabisindustrie erkent, zou bedrijven tijd geven om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving, zei Cholnan. Dergelijke winkels zouden kunnen blijven opereren tot hun vergunningen verlopen en zich kunnen omvormen tot legale cannabis klinieken als ze de nieuwe regels volgen, voegde Cholnan toe. Hij zei dat de nieuwe regelgeving geen invloed zou hebben op het toerisme.

Related news