Stroomuitval in hoofdstad Guinea-Bissau na niet betalen elektriciteitsrekening

6 maanden geleden gepubliceerd

De stroomvoorziening in de hoofdstad van Guinea-Bissau is woensdagmiddag hervat nadat de regering van het West-Afrikaanse land de betalingen hervatte aan het Turkse bedrijf Karpowership. Het bedrijf had de stad, vanwege een onbetaalde schuld van 17 miljoen dollar, zonder stroom achtergelaten.

Schuld bij Karpowership

Karpowership meldde dat het de elektriciteitsvoorziening naar de stad Bissau - met meer dan 490.000 inwoners - voor anderhalve dag had afgesneden toen brandstofleveranciers het werk stillegden na een langdurige periode van niet-betaling. De minister van Economische Zaken, Suleimane Seidi, vertelde woensdag aan verslaggevers dat 6 miljoen van de 15 miljoen dollar aan achterstallige betalingen door het Elektriciteits- en Waterbedrijf van Guinea-Bissau waren betaald.

Dankbaar voor hervatting betalingen

“We zijn dankbaar voor de inspanningen van de regering om de brandstofbetalingen op te lossen, waardoor we de operaties snel kunnen hervatten en de mensen van Guinea-Bissau van elektriciteit kunnen blijven voorzien”, zei een woordvoerder van Karpowership in een verklaring.

Karpowership, een van de grootste exploitanten van drijvende elektriciteitscentrales ter wereld en onderdeel van de Karadeniz Energy Group, voorziet sinds de ondertekening van een overeenkomst in 2019 in 100% van de elektriciteitsbehoefte van Guinea-Bissau.

Heronderhandeling met de regering

“Karpower heeft ingestemd met heronderhandelingen met de regering om ervoor te zorgen dat de achterstand geen probleem wordt”, zei Seidi dinsdag tijdens een persconferentie. In september schakelde Karpowership de elektriciteitsvoorziening naar de hoofdstad van Sierra Leone, Freetown, uit vanwege een onbetaalde schuld van ongeveer 40 miljoen dollar.

Related news