Stijging van "Islamistisch terrorisme" in Europa, waarschuwt Macron

5 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt dat alle Europese landen bedreigd worden door een stijging van “islamistisch terrorisme”. Dit verklaarde hij tijdens een bezoek aan Albanië. De uitspraken komen na recente aanslagen in Frankrijk en België, waarbij een leraar en twee Zweedse voetbalfans om het leven kwamen.

Aanslagen in Frankrijk en België

Macron sprak een dag nadat een 45-jarige aanvaller, die zichzelf identificeerde als lid van de Islamitische Staat (IS) en de verantwoordelijkheid claimde in een online geplaatste video, twee Zweedse voetbalfans in Brussel had gedood. In Parijs verklaarde een Franse anti-terrorisme officier op dinsdag dat een 20-jarige man, die een schoolmeester had doodgestoken en drie anderen had verwond in de noordelijke stad Arras op 13 oktober, trouw had gezworen aan IS.

Solidariteit met België

“We hebben het gisteren opnieuw in Brussel gezien. Alle Europese staten zijn kwetsbaar en er is inderdaad een heropleving van islamistisch terrorisme,” zei Macron na gesprekken met de Albanese premier Edi Rama in Tirana. “Hier herhalen we onze solidariteit met onze Belgische vrienden,” voegde Macron toe.

Mogelijk bezoek aan Israël

De Franse president gaf ook aan dat hij in de komende dagen of weken mogelijk Israël zal bezoeken, dat in oorlog is met de islamistische groep Hamas sinds militanten door het grenshek van Gaza braken en 1.300 mensen, voornamelijk burgers, doodden in een geweldsuitbarsting in nabijgelegen Israëlische gemeenschappen.

“Israëls veiligheid, de strijd tegen alle terroristische groeperingen, evenals het vredesproces en de politieke oplossing, zijn allemaal met elkaar verbonden,” zei hij. “Dit is de agenda die we opnieuw moeten ontdekken.”

Related news