Spaanse leider overweegt amnestie voor duizenden Catalaanse separatisten

7 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Pedro Sánchez, de Spaanse waarnemend premier, overweegt mogelijk amnestie te verlenen aan duizenden Catalaanse separatisten. Deze overweging komt voort uit de noodzaak om een nieuwe nationale regering in Madrid te vormen, met de hulp van Catalaanse separatistische partijen.

Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging

Zes jaar geleden leidde de illegale onafhankelijkheidsdrang van Catalonië Spanje naar de rand van een breuk. Duizenden gewone burgers raakten in juridische problemen door hun betrokkenheid bij deze poging. Nu hopen zij gered te worden door een mogelijke amnestiewet.

Oriol Calvo

Eén van de betrokkenen is Oriol Calvo, een 25-jarige boekhouder uit Barcelona. Calvo werd gearresteerd in 2019 tijdens een massaal protest van voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid. Hoewel hij de aanklachten ontkent, werd hij schuldig bevonden aan openbare wanorde en agressief gedrag tegenover een politieagent. Nu hoopt Calvo dat zijn veroordeling, en die van vele anderen, wordt geschrapt als Sánchez een alomvattende amnestie voor de separatisten uitgeeft.

Politieke noodzaak

Hoewel Sánchez heeft gezegd dat de amnestie positief zal zijn voor Spanje omdat het de spanningen binnen Catalonië zal verminderen, twijfelt niemand eraan dat hij dit alleen uit politieke noodzaak doet. Geen enkele partij kwam dicht bij een absolute meerderheid in de nationale verkiezing van juli, waardoor Sánchez de steun van verschillende kleinere partijen nodig heeft om aan de macht te blijven. Twee pro-secessie Catalaanse partijen, die de mislukte afscheidingspoging van 2017 leidden, bevinden zich nu in de positie om de doorslaggevende stemmen in het parlement te hebben.

Bezwaren en risico’s

De mogelijke amnestie is echter niet zonder tegenstanders en houdt politieke risico’s in. Tienduizenden mensen protesteerden op 8 oktober in het centrum van Barcelona tegen een mogelijke amnestie. Juridische experts zijn verdeeld over de grondwettelijkheid van een amnestie voor de Catalaanse separatisten.

De Catalaanse pro-onafhankelijkheidsorganisatie Omnium Cultural stelt dat een amnestie ten goede zou moeten komen aan ongeveer 4.400 mensen, voornamelijk lagere ambtenaren en gewone burgers die hebben geholpen bij het organiseren van een illegaal referendum in 2017 of hebben deelgenomen aan protesten die uit de hand liepen. De organisatie en de twee separatistische partijen willen echter meer dan alleen een schone lei voor mensen die in de problemen zijn met de wet: ze willen dat de voorwaarden van de amnestie een juridisch voorwendsel vaststellen voor Catalonië om uiteindelijk een bindend, geautoriseerd referendum over onafhankelijkheid te houden. Deze risicovolle houding kan echter de hele operatie in gevaar brengen.

Related news