Sinn Fein leider voorspelt referendum over Ierse hereniging voor 2030

21 dagen geleden gepubliceerd

Mary Lou McDonald, de leider van Sinn Fein, heeft aangekondigd dat er binnen de komende zes jaar een referendum zal worden gehouden over de hereniging van de Republiek Ierland en Noord-Ierland. Dit volgt op de herstel van de Noord-Ierse uitvoerende macht, waar haar partij - een nationalistische groep - nu de grootste fractie in Belfast is sinds de invoering van de Goede Vrijdag Overeenkomst.

Herenigingsreferendum

McDonald vertelde Sky News: “Wat ik sterk geloof is dat we in dit decennium die referenda zullen hebben en het is mijn taak en de taak van mensen zoals ik die in hereniging geloven om te overtuigen, om harten en geesten te winnen en mensen te overtuigen van die kans - een deel daarvan zal zijn onze relatie met Groot-Brittannië als onze naaste buur en goede vriend echt te consolideren.” Gevraagd of ze bedoelde voor 2030, antwoordde McDonald “ja”.

Goede Vrijdag Overeenkomst

Volgens de voorwaarden van de Goede Vrijdag Overeenkomst is er een pad voor een herenigingsstemming in Noord-Ierland. De wetgeving stelt dat “als het op enig moment waarschijnlijk lijkt” dat een “meerderheid van de stemmers zou willen dat Noord-Ierland ophoudt deel uit te maken van het Verenigd Koninkrijk en deel uitmaakt van een verenigd Ierland”, dan zal de Noord-Ierse secretaris een stemming bestellen. Hoe de meerderheid zou worden aangetoond, is minder duidelijk.

Twee Referenda

Volgens het Institute For Government is er in de Goede Vrijdag Overeenkomst geen parallel mechanisme voor een referendum in de Republiek Ierland, waar McDonald politicus is. Maar het bepaalt dat er minstens twee referenda zouden moeten worden gehouden - een over het principe van hereniging, en dan een om de grondwet te wijzigen als Noord-Ierland ermee instemt zich aan te sluiten bij de Republiek Ierland na onderhandelingen.

Related news