Seychellen oppositieleider Patrick Herminie aangeklaagd voor hekserij

7 maanden geleden gepubliceerd

Patrick Herminie, de belangrijkste oppositieleider van de Seychellen, is samen met zeven anderen aangeklaagd voor hekserij. Volgens de politie heeft de zaak te maken met de ontdekking van twee lichamen die opgegraven zijn uit een begraafplaats op het eiland Mahé. Herminie heeft de beschuldigingen ontkend en beweert dat zijn vervolging een “politiek schouwspel” is om zijn imago te bezoedelen. De oppositieleider heeft plannen om zich in 2025 kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen onder de vlag van de United Seychelles Party (USP).

Vrijlating op borgtocht

Een magistraat heeft hem en zes mede-Seychellois maandag op borgtocht vrijgelaten voor 30.000 Seychellen roepies (ongeveer 2.100 dollar; 1.745 pond), maar heeft besloten dat een Tanzaniaanse verdachte in hechtenis moet blijven tot de volgende rechtszitting in november.

Beschuldigingen

Herminie en zijn medeverdachten worden beschuldigd van het bezitten van voorwerpen bedoeld voor gebruik in hekserij, samenzwering om hekserij uit te voeren en het verkrijgen van diensten gerelateerd aan hekserij. Volgens aanklagers verscheen de naam van de oppositieleider in een WhatsApp-bericht tussen een Seychellois-burger en de Tanzaniaanse verdachte, die werd gearresteerd op 21 september op de belangrijkste internationale luchthaven. De Tanzaniaan zou voorwerpen gerelateerd aan hekserij bij zich hebben gehad, waaronder stenen, zwarte houten artefacten, kleine flesjes met een bruinachtige vloeistof, een verzameling poeders, en documenten met vreemde taal en “demonische en satanische” symbolen.

Reactie van Herminie

Herminie, die tussen 2007 en 2016 dienst deed als voorzitter van het parlement van de Seychellen, verklaarde dat meer dan 40 politieagenten zijn partijkantoren in de hoofdstad Victoria hadden doorzocht. Ze zochten naar voorwerpen gerelateerd aan hekserij, waaronder “botten, lichaamsdelen en objecten geassocieerd met het christendom”, maar vonden niets. Herminie beschreef zijn arrestatie als “een politiek schouwspel” door president Wavel Ramkalawan om “degenen die hij weet dat hem uit de macht zullen zetten in de verkiezingen van 2025 te elimineren”. President Ramkalawan heeft niet gereageerd op de zaak. Herminie heeft verklaard dat hij niet in hekserij gelooft en noemde zijn arrestatie “schandelijk voor de Seychellen”.

Related news