Russische verkiezingscommissie vindt 'fouten' in kandidatuur van oppositiekandidaat

26 dagen geleden gepubliceerd
  Pexels

Boris Nadezhdin, de enige anti-oorlogskandidaat in de komende presidentiële verkiezingen in Rusland, kan mogelijk gediskwalificeerd worden. De Russische verkiezingscommissie beweert ‘dode zielen’ te hebben gevonden onder de meer dan 100.000 handtekeningen van steun die Nadezhdin heeft verzameld.

Mogelijke diskwalificatie

Nadezhdin, een ervaren politicus met banden binnen het Kremlin en de oppositie tegen Poetin, voert een last-minute campagne om op het stembiljet te komen. Duizenden Russen trotseerden de vrieskou om uren in de rij te staan en hun handtekening ter ondersteuning van hem te geven. Hoewel Nadezhdin nog niet is gediskwalificeerd, suggereerde de briefing van de centrale verkiezingscommissie vrijdag dat hij in de aanloop naar de stemming kon worden verwijderd. Hij is opgeroepen om maandag bij de commissie te verschijnen voor een herziening van de ‘fouten’ in zijn handtekeningen.

Reactie van de verkiezingscommissie

Nikolaj Boelajev, de adjunct-hoofd van het overheidsorgaan, uitte zijn verbazing over de gevonden ‘fouten’. “Wanneer we tientallen en tientallen mensen zien die niet meer leven, maar toch handtekeningen achterlaten, rijst de vraag over de zuiverheid van ethische normen, ook door de verzamelaars van de handtekeningen.” Hij voegde eraan toe dat de kandidaat ‘in zekere mate direct betrokken is’.

Politieke reikwijdte van Nadezhdin

Nadezhdin diende eerder als assistent van Sergei Kiriyenko, Poetin’s binnenlandse politieke chef, en zijn diepe contacten binnen de regering zijn controversieel. De onafhankelijke Levada Centre zei deze week dat Nadezhdin in de peilingen in de enkele cijfers zit en op zijn best 4% van de algemene verkiezingsstem kan verwachten, en waarschijnlijk eerder 2%.

Reactie van Nadezhdin

In zijn verkiezingsmanifest beweerde Nadezhdin dat Poetin een “fatale fout heeft gemaakt door de speciale militaire operatie te starten”, de voorkeursterm van het Kremlin voor zijn invasie. “Poetin ziet de wereld vanuit het verleden en sleept Rusland mee naar het verleden,” zei hij.

Steun voor Nadezhdin

Een andere openlijk anti-oorlogskandidaat, Jekaterina Duntsova, is al gediskwalificeerd door de verkiezingscommissie, die weigerde haar nominatie te accepteren vanwege vermeende fouten in haar papierwerk, waaronder spelfouten. Zij en anderen hebben hun grassroots-organisatie-inspanningen verschoven om Nadezhdin te steunen, die vorige maand een populariteitspiek zag toen hij handtekeningen verzamelde in het hele land. Veel aanhangers erkennen dat hoewel hij in het verleden banden had met de regering, zij geen andere kandidaat hebben om hun ontevredenheid over de oorlog te uiten. Hij ontving ook steun van bondgenoten van Navalny, die grotendeels zijn gevangengezet of uit Rusland zijn verdreven. “In de rij staan en Nadezhdin steunen is een veilige manier om te protesteren en we steunen dat,” zei Ruslan Shaveddinov, een naaste bondgenoot van Navalny.

Related news