Russische president Vladimir Poetin bezoekt China voor infrastructuurtop

9 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

De Russische president Vladimir Poetin is dinsdag in China aangekomen om zijn “dierbare vriend” Xi Jinping te ontmoeten. Dit bezoek vindt plaats tijdens een infrastructuurtop die overschaduwd wordt door de oorlog tussen Israël en Hamas. China verwelkomt deze week vertegenwoordigers van 130 landen voor een forum over hun Belt and Road Initiative, waarmee het land hoopt zijn internationale aanzien te versterken.

Eerste bezoek aan een wereldmacht sinds Oekraïne-invasie

Dit is het eerste bezoek van Poetin aan een grote wereldmacht sinds de invasie van Oekraïne zijn regime in internationale isolatie bracht. Poetin is op een missie om de al sterke relatie met zijn communistische buurland te versterken, hoewel Moskou steeds meer de junior partner is. Deskundigen verwachten weinig grote verrassingen tijdens het bezoek van de Russische leider aan China, de ontmoeting wordt gezien als een symbolisch gebaar van steun voor Moskou.

‘Dierbare vrienden’ herenigd

De topdiplomaten van China en Rusland waren op dezelfde lijn toen ze elkaar maandag in Beijing ontmoetten. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov bedankte China voor de uitnodiging van Poetin als de “hoofdgast” van de top. Poetin en Xi zullen de banden tussen hun landen “in hun geheel” bespreken wanneer ze elkaar deze week ontmoeten, vertelde Lavrov aan Wang. Wang zei op zijn beurt dat China de steun van Rusland voor het Belt and Road Initiative “waardeert”.

Oorlog tussen Israël en Hamas overschaduwt de top

De wereldwijde krantenkoppen zullen gedomineerd worden door de oorlog tussen Israël en de Palestijnse militante organisatie Hamas. Israël verklaarde de oorlog aan de islamitische groep nadat golven van Hamas-strijders op 7 oktober door de zwaar versterkte grens met Gaza braken, schoten, staken en meer dan 1400 mensen verbrandden, de meesten van hen burgers. De bombardementen van Israël hebben in Gaza ongeveer 2750 mensen gedood, voornamelijk burgers, volgens Palestijnse autoriteiten, en hele wijken platgelegd.

Westerse functionarissen hebben Beijing bekritiseerd omdat ze Hamas niet hebben genoemd in verklaringen over het Israël-Gaza-conflict. China heeft een warme relatie met Iran, waar de geestelijke leiding zowel Hamas als Hezbollah steunt, de Libanese militante groep die een tweede front tegen Israël zou kunnen openen. Dit jaar bemiddelde China een verzoening tussen voormalige regionale vijanden Iran en Saudi-Arabië.

Related news