Russische oppositieactivist Vladimir Kara-Murza verplaatst naar maximaal beveiligde gevangenis in Siberië

9 maanden geleden gepubliceerd

Vladimir Kara-Murza, een gevangen Russische oppositieactivist, is overgebracht naar een maximaal beveiligde gevangenis in Siberië. Dit gebeurde enkele weken nadat hij was weggehaald uit een detentiecentrum in Moskou. Kara-Murza werd in een isolatiecel geplaatst in de strafkolonie van Omsk, volgens zijn advocaat.

Beschuldigingen en gezondheidszorgen

Kara-Murza, die twee vergiftigingspogingen sinds 2015 overleefde, werd in april veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van verraad en het liegen over de oorlog in Oekraïne. Zijn advocaat stelde dat de omstandigheden in Omsk een bedreiging vormen voor de gezondheid van zijn cliënt. De verblijfplaats van de 42-jarige activist was enkele weken onbekend.

De aanklachten tegen hem zijn voortgekomen uit een toespraak die hij hield voor het Huis van Afgevaardigden van Arizona, waarin hij de Russische invasie van Oekraïne veroordeelde. Zijn straf is de langste tegen een Russisch oppositiefiguur in de recente jaren.

Aankomst in IK-6 en gezondheidszorgen

Volgens zijn advocaat, Vadim Prokhorov, kwam Kara-Murza vorige week aan in IK-6, een maximaal beveiligde strafkolonie. Hij werd onmiddellijk in een isolatiecel geplaatst. Prokhorov waarschuwde dat dit soort behandeling schadelijk zou zijn voor de gezondheid van zijn cliënt, die al verzwakt is door de vergiftigingspogingen die zijn cliënt aan het Kremlin toeschrijft.

De advocaten en familie van Kara-Murza hebben gezegd dat de pogingen op zijn leven hem hebben opgezadeld met een zenuwaandoening genaamd polyneuropathie. Hij heeft lang campagne gevoerd voor Westerse landen om sancties op te leggen aan Russische functionarissen. Hij heeft de aanklachten tegen hem verworpen en ze beschouwd als een straf voor het opstaan tegen president Vladimir Poetin.

Omsk ligt zo’n 2.700 km ten oosten van Moskou. Het strafsysteem van Rusland neemt vaak weken de tijd om gevangenen per trein tussen gevangenissen te verplaatsen, waarbij de verblijfplaats van degenen die in transit zijn vaak onbekend is.

Related news