Rusland legt zes maanden exportverbod op benzine op

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Rusland heeft dinsdag een verbod van zes maanden op de export van benzine aangekondigd, dat vanaf 1 maart van kracht zal zijn. De beslissing is genomen om de prijzen stabiel te houden te midden van de stijgende vraag van consumenten en boeren en om onderhoud aan raffinaderijen mogelijk te maken.

Stabilisatie van prijzen en vraag

Het verbod werd bevestigd door een woordvoerster van vicepremier Alexander Novak, de persoon die president Vladimir Poetin aanwijst voor de omvangrijke energiesector van Rusland. De premier, Mikhail Mishustin, zou het verbod hebben goedgekeurd na een voorstel van Novak op 21 februari. “Om de overmatige vraag naar aardolieproducten te compenseren, is het noodzakelijk maatregelen te nemen om de prijzen op de binnenlandse markt te stabiliseren”, werd Novak geciteerd in zijn voorstel.

Impact op de economie

De export van olie, olieproducten en gas vormen veruit de grootste export van Rusland, een belangrijke bron van buitenlandse valuta-inkomsten voor de Russische economie van $1,9 biljoen en zorgen ervoor dat Moskou een plaats heeft in de top van de wereldwijde energiepolitiek.

Benzineproductie en -export

De grootste benzineproducenten in Rusland in 2023 waren Gazprom Neft’s Omsk-raffinaderij, Lukoil’s NORSI-olieraffinaderij in Nizhny Novgorod en Rosneft’s Ryazan-raffinaderij. Rusland produceerde in 2023 43,9 miljoen ton benzine en exporteerde ongeveer 5,76 miljoen ton, ofwel ongeveer 13% van zijn productie. De grootste importeurs van Russische benzine zijn voornamelijk Afrikaanse landen, waaronder Nigeria, Libië, Tunesië en ook de Verenigde Arabische Emiraten.

Gevolgen voor de prijs

Groothandelsprijzen voor brandstof in Rusland zijn sinds het begin van het jaar gestegen. Volgens de prijzen van 26 februari op de internationale handelsbeurs van Sint-Petersburg (SPIMEX) was de prijs van 92-octaans benzine sinds 1 januari met 22% gestegen, terwijl 95-octaans benzine met 32% was gestegen. Sinds de aankondiging van het exportverbod is de prijs van 92 met 3,3% gedaald. De prijs van 95 benzine in Rusland bedraagt ongeveer 62 Amerikaanse cent per liter, vergeleken met meer dan $2,05 in West-Europa.

Related news