Rishi Sunak bezoekt Israël voor gesprekken met leiders en drukt solidariteit uit na terreuraanval

7 maanden geleden gepubliceerd

Rishi Sunak is in Israël aangekomen voor gesprekken met de leiders van het land. Later zal hij doorreizen naar andere regio’s voor verdere discussies, zo heeft Downing Street aangekondigd. De premier vertrok woensdagavond uit Londen en was van plan om donderdag in gesprek te gaan met de Israëlische premier, Benjamin Netanyahu, en de president van het land, Isaac Herzog.

Solidariteit met Israël

Sunak drukte zijn solidariteit uit met het Israëlische volk na een vreselijke terreuraanval. “Ik ben hier vooral om mijn solidariteit met het Israëlische volk te betuigen. Jullie hebben een onuitsprekelijke, afschuwelijke daad van terrorisme ondergaan en ik wil dat jullie weten dat het Verenigd Koninkrijk en ik achter jullie staan,” vertelde Sunak aan Israëlische verslaggevers na zijn aankomst.

Ontmoeting Biden en Netanyahu

De reis van Sunak volgt op de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en Netanyahu in Tel Aviv. Biden zou daarna Arabische leiders in Jordanië ontmoeten, maar die ontmoeting werd afgezegd na de verwoestende explosie in het al-Ahli Arabische ziekenhuis in Gaza, waarbij honderden slachtoffers vielen.

Onderzoek naar explosie

Het Britse parlement besprak woensdag de explosie, waarbij Sunak aangaf dat Britse inlichtingendiensten werken aan het ontrafelen van de oorzaak. Het Israëlische leger heeft bewijs gepresenteerd dat volgens hen aantoont dat de explosie het gevolg was van een raket die door de militante groep Islamitische Jihad misvuurde. De groep heeft echter de verantwoordelijkheid ontkend.

Humanitaire hulp voor Gaza

Op woensdag zei Netanyahu dat Israël Egypte zou toestaan om beperkte hoeveelheden humanitaire hulp naar Gaza te sturen. Downing Street zei dat Sunak zou aandringen op het zo snel mogelijk leveren van die hulp en het toelaten van in Gaza gestrande Britse burgers om te vertrekken.

Oproep tot vrede

“Elke burgerdood is een tragedie. En er zijn te veel levens verloren gegaan na de gruwelijke daad van terreur door Hamas. De aanval op het al-Ahli ziekenhuis moet een keerpunt zijn voor leiders in de regio en de wereld om samen te komen en verdere gevaarlijke escalatie van het conflict te voorkomen. Ik zal ervoor zorgen dat het VK op de voorgrond van deze inspanning staat”, zei Sunak voor zijn reis. Hij keert vrijdagmiddag terug naar het VK.

Bezoeken aan Egypte, Turkije en Qatar

Tegelijkertijd met Sunak’s reis, zal de Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, een bezoek brengen aan Egypte, Turkije en Qatar. In reactie op een dringende vraag over de ziekenhuisexplosie in het Lagerhuis op woensdag, herhaalde Cleverly Sunak’s oproep om niet te snel te oordelen, zeggend dat dit alleen maar zou bijdragen aan instabiliteit in het Midden-Oosten en het risico zou lopen om de gemeenschapscohesie in het VK te verbrijzelen.

Related news