Putin suggereert dat handgranaten vliegtuigcrash Prigozhin hebben veroorzaakt

8 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

De Russische president Vladimir Poetin heeft geopperd dat de vliegtuigcrash waarbij oorlogsheer Yevgeny Prigozhin in augustus om het leven kwam, waarschijnlijk is veroorzaakt door handgranaten aan boord van het vliegtuig. Hij deed deze uitspraak tijdens het Valdai Forum in Sochi.

Handgranaten en geen externe aanval

Volgens Poetin zijn er “fragmenten van handgranaten gevonden in de lichamen van de slachtoffers. Er was geen externe invloed op het vliegtuig, dat is een vastgesteld feit.” Prigozhin, die een mislukte opstand tegen het Kremlin leidde, was een van de tien mensen aan boord van het privévliegtuig dat in augustus neerstortte in een veld ten noordwesten van Moskou, terwijl het op weg was naar Sint-Petersburg. Iedereen aan boord, inclusief Prigozhin en zijn belangrijkste medewerkers, kwam om het leven.

Poetin, wiens regering elke betrokkenheid bij de crash heeft ontkend, ging niet in detail in op hoe de granaten mogelijk in het vliegtuig zijn ontploft. Hij suggereerde echter dat er op de lichamen van de slachtoffers drugs- of alcoholvergiftigingstests hadden moeten worden uitgevoerd.

Voormalige opstand tegen het Kremlin

De crash kwam twee maanden na de poging van Prigozhin tot muiterij tegen de militaire leiding van Rusland, wat de grootste uitdaging voor Poetins bewind in decennia vormde. In juni nam Prigozhin met zijn Wagner-troepen belangrijke militaire locaties in en marcheerde richting Moskou. Voordat ze echter tegenover elkaar konden staan, werd een overeenkomst bereikt die de rebellie beëindigde en Prigozhin en zijn strijders naar het naburige Belarus stuurde.

Overige reacties op de crash

Na de dodelijke crash zeiden Russische functionarissen dat ze verschillende scenario’s rondom het incident overwogen, waaronder de mogelijkheid van een “opzettelijke gruweldaad”. De woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, ontkende echter beweringen dat het Kremlin mogelijk betrokken was bij de crash, en noemde dergelijke speculaties een “absolute leugen”. Amerikaanse en westerse inlichtingenfunctionarissen vertelden CNN destijds echter dat ze geloofden dat de crash opzettelijk was. De Amerikaanse president Joe Biden suggereerde zelfs dat Poetin erbij betrokken zou kunnen zijn.

Related news