Protesten in Libische stad na catastrofale overstroming

8 maanden geleden gepubliceerd

Het huis van de burgemeester in de Libische stad Derna is platgebrand, terwijl honderden demonstranten eisten dat er antwoorden kwamen op de catastrofale overstroming van vorige week. De demonstranten verzamelden zich maandagavond bij de beroemde Sahaba-moskee in de stad, waarbij velen eisten dat topfunctionarissen van de oostelijke regering van Libië zouden worden ontslagen. De hele stadsraad van Derna is inmiddels ontslagen.

Overstroming met tragische gevolgen

Meer dan 10.000 mensen worden officieel vermist nadat twee oude en vervallen dammen barstten, waardoor de stad overstroomde. Volgens de Verenigde Naties zijn er bijna 4.000 mensen omgekomen. Het huis van de burgemeester van Derna, Abdulmenam al-Ghaithi, is een brandpunt van woede geworden. Inwoners zeggen dat ze niet voldoende gewaarschuwd waren door de autoriteiten, die volgens hen op de hoogte moeten zijn geweest van de naderende zware regenval. Ze beweren ook dat ze een thuisblijfwaarschuwing kregen in plaats van een evacuatiebevel, hoewel de autoriteiten dit ontkennen.

Oorzaken van de ramp

Sinds de omverwerping van de langdurige leider Muammar Gaddafi heeft Libië te maken gehad met machtsstrijd en heeft het momenteel twee regeringen - een door de VN erkende regering in Tripoli, en een andere in het oosten van het land, gesteund door krijgsheer Gen Khalifa Haftar. Haftar noemt de overstroming een natuurramp, maar veel analisten zijn het daar niet mee eens, en beweren dat de oostelijke regering ondanks eerdere waarschuwingen de dammen niet heeft onderhouden.

Protest en hulpacties

De dag na de protesten kondigde een minister van de oostelijke regering van Libië aan dat alle journalisten werden gevraagd Derna te verlaten, en beschuldigde hen van het belemmeren van het werk van de reddingsteams. Naast een grote internationale hulpinspanning sturen delen van Libië, waar tot voor kort milities met elkaar vochten, nu vrijwilligers en hun eigen privévoertuigen met voedsel, water, medicijnen en beddengoed. Maar demonstranten zeggen dat ze meer hulp nodig hebben.

Met hun meest essentiële bezittingen weggespoeld door het water, willen ze ook dat er faciliteiten worden opgezet om verloren paspoorten en identiteitsdocumenten te vervangen. De protestbijeenkomst van maandag was de grootste sinds de overstromingen begonnen, en er zijn suggesties dat het enige institutionele steun heeft.

Related news