Presidentsverkiezingen Liberia lijken uit te lopen op tweede ronde

9 maanden geleden gepubliceerd

De presidentsverkiezingen in Liberia, die woensdag plaatsvonden, lijken uit te lopen op een tweede stemronde. Het gaat nek aan nek tussen de huidige president George Weah, die een tweede termijn nastreeft, en zijn belangrijkste uitdager Joseph Boakai. Volgens de nationale verkiezingscommissie heeft Weah 43,8% van de stemmen en Boakai 43,4%. Een kandidaat heeft meer dan 50% van de stemmen nodig om te winnen.

Wedstrijd te dicht om te voorspellen

Deze verkiezing is de spannendste in de bijna twee decennia sinds het einde van de burgeroorlog in het land, die ongeveer 250.000 mensen het leven kostte. De definitieve uitslag van de verkiezingen moet echter nog wachten tot het einde van de week. Er wordt verwacht dat er opnieuw gestemd zal worden op twee plaatsen in het graafschap Nimba, omdat er stembussen zijn gestolen. Nimba is een bolwerk van de oppositie, maar de uitkomst zal de resultaten niet significant veranderen of iemand over de eindstreep helpen, aldus analisten.

Achtergrond van de kandidaten

Weah, een voormalig internationale voetbalster, kwam zes jaar geleden aan de macht in de eerste democratische machtsoverdracht in het West-Afrikaanse land sinds het einde van de opeenvolgende burgeroorlogen tussen 1989 en 2003. Weah won die verkiezing te midden van hoge verwachtingen die werden gewekt door zijn belofte om armoede te bestrijden en infrastructuurontwikkeling te genereren in de oudste republiek van Afrika. Maar Weah wordt beschuldigd van het niet nakomen van belangrijke campagnebeloften dat hij corruptie zou bestrijden en gerechtigheid zou verzekeren voor de slachtoffers van de burgeroorlogen in het land.

Dit is de tweede keer dat hij het opneemt tegen Boakai, die hij in 2017 met meer dan een marge van 20% versloeg. Boakai, die vice-president was onder Ellen Johnson Sirleaf, Afrika’s eerste democratisch verkozen vrouwelijke leider, voerde campagne met de belofte om Liberia te redden van wat hij noemde Weah’s mislukte leiderschap.

Analyse van de verkiezingsresultaten

Veel verkiezingswaarnemers dachten dat er een sterkere derde partijkandidaat zou zijn om de stem te spreiden, maar dat was niet het geval, zei Ibrahim Al-bakri Nyei, politiek analist en directeur bij het Ducor Instituut voor Sociaal en Economisch Onderzoek. “Er is geen duidelijke winnaar. Het toont aan dat de president in sommige gebieden sterk is, maar het toont ook aan dat er veel ontevredenheid is over de regering gezien de enorme steun voor de oppositie”, zei hij.

Related news