President van Azerbeidzjan verklaart controle over Nagorno-Karabach hersteld

10 maanden geleden gepubliceerd

Na een 24-uur durende militaire offensief tegen etnisch-Armeense strijdkrachten, heeft de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, verklaard dat de soevereiniteit van zijn land over Nagorno-Karabach is hersteld. De militaire operatie resulteerde in de overgave van Karabach-strijdkrachten.

Militaire operatie en slachtoffers

Azerbeidzjan lanceerde een “anti-terreur” operatie op dinsdag, eisend dat de strijdkrachten van Karabach een witte vlag hijsen en hun “illegale regime” ontbinden. De etnisch-Armeniërs, zonder steun van buurland Armenië en na een effectieve negen maanden durende blokkade, gaven al snel op. Armeense functionarissen meldden dat ten minste 32 mensen zijn omgekomen, waaronder zeven burgers, en nog eens 200 gewond zijn geraakt.

Bestand en toekomstige onderhandelingen

Een volledige staking van vijandelijkheden is overeengekomen, te beginnen om 13:00 lokale tijd (09:00 GMT) op woensdag, door bemiddeling van Russische vredeshandhavers. Volgens de voorwaarden van de wapenstilstand, uiteengezet door Azerbeidzjan en Rusland, moeten de lokale Karabach-strijdkrachten zich volledig ontbinden en ontwapenen. Er is ook een toezegging voor het terugtrekken van Armeense strijdkrachten, ondanks de ontkenning van haar regering over enige militaire aanwezigheid daar.

President Aliyev verklaarde dat de Azeri’s niets tegen de bevolking hebben, alleen hun “criminele junta”.

Civiele reactie en vluchten

Marut Vanyan, een journalist in Karabach, meldde dat veel gezinnen de nacht van dinsdag in kelders doorbrachten. Na de aankondiging van het staakt-het-vuren riepen Karabach-functionarissen de bewoners op om in schuilplaatsen te blijven en niet naar de lokale luchthaven te gaan, grenzend aan een Russische vredeshandhavingsbasis.

Langlopende crisis

Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie hebben Armenië en haar buurland twee oorlogen gevoerd over Nagorno-Karabach, een bergachtige, ingesloten regio in het zuidwesten van Azerbeidzjan. De zes weken durende oorlog in 2020 resulteerde in duizenden doden, maar stelde Azerbeidzjan, gesteund door Turkije, in staat om territorium te heroveren dat de enclave omringde en erin lag, waardoor de etnisch-Armeniërs geïsoleerd raakten.

Armeense premier Nikol Pashinyan maakte duidelijk dat zijn regering niet betrokken was bij de wapenstilstandstekst en eiste dat Russische vredeshandhavers de volledige verantwoordelijkheid op zich zouden nemen voor de veiligheid van de lokale bevolking. Dinsdag beschuldigde hij Azerbeidzjan van “etnische zuivering” in Karabach.

Related news