Premier West Bank dient ontslag in bij President Abbas

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Premier Mohammad Shtayyeh van de West Bank heeft zijn ontslag ingediend bij de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hoewel zijn ontslag is geaccepteerd, is hem gevraagd aan te blijven als waarnemer totdat een nieuwe regering is gevormd.

Ontslag en reactie

Shtayyeh verklaarde dat hij vorige week dinsdag ontslag nam, maar de schriftelijke ontslagaanvraag maandag indiende. Abbas accepteerde later op maandag het ontslag en vroeg Shtayyeh tijdelijk aan te blijven als waarnemer.

Abbas, die in de West Bank weinig populair is, heeft te maken met groeiende woede sinds de oorlog in Gaza op 7 oktober begon. Hij wordt bekritiseerd voor zijn nalatigheid om de Israëlische aanval daar en het toenemende geweld in de West Bank te veroordelen.

Motieven achter het ontslag

“Ik dien het ontslag van de regering in bij meneer de president,” zei Shtayyeh. Hij voegde eraan toe dat zijn ontslag volgde op de “ontwikkelingen gerelateerd aan de agressie tegen de Gazastrook en de escalatie in de West Bank en Jeruzalem.”

Shtayyeh zei dat hij ontslag nam om de Palestijnen in staat te stellen een brede consensus te vormen over politieke regelingen te midden van Israëls oorlog tegen Hamas, een Palestijnse militante groep, in Gaza.

Druk van de VS en de toekomst

De VS oefent druk uit op Abbas om de Palestijnse Autoriteit, die delen van de bezette West Bank bestuurt, te herstructureren. Dit gebeurt in het kader van internationale inspanningen om de oorlog te stoppen en te werken aan een politieke structuur om nadien Gaza te besturen.

Shtayyeh zei tegen het kabinet dat de volgende fase “nieuwe regerings- en politieke arrangementen zou vereisen die rekening houden met de opkomende realiteit in de Gazastrook, de nationale eenheidsgesprekken en de dringende behoefte aan inter-Palestijnse consensus.”

Palestijnse Autoriteit

De Palestijnse Autoriteit werd opgericht als resultaat van de Oslo-akkoorden van 1993, om gedeeltelijke Palestijnse zelfbestuur te vestigen in sommige gebieden van de West Bank en de Gazastrook. Dit was destijds een stap in de richting van een tweestatenoplossing.

Abbas, die in 2005 tot president werd gekozen, heeft sindsdien in functie gebleven, met nieuwe verkiezingen die steeds ongrijpbaar blijken. Sinds 2007 heeft de Palestijnse Autoriteit de controle over de Gazastrook verloren na een strijd met Hamas. Hamas wordt door de Europese Unie, de Verenigde Staten en Israël beschouwd als een terroristische organisatie.

Related news