Premier van Fiji roept op tot "Vredeszone" in de Stille Oceaan

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Fiji’s premier Sitiveni Rabuka heeft in een belangrijke toespraak in Canberra opgeroepen tot een “Zone of Peace” (Vredeszone) in de Stille Oceaan. Hij drong er bij zowel de Verenigde Staten als China op aan zich terug te trekken uit hun toenemende competitiestrijd om invloed in de regio.

“Zone of Peace”

Volgens Rabuka zou de “Zone of Peace” betekenen dat landen in de Stille Oceaan ermee instemmen zich te onthouden van acties die de regionale stabiliteit in gevaar kunnen brengen. Dit concept kan een krachtig voorbeeld zijn voor een wereld die wordt verscheurd door conflicten, variërend van het Midden-Oosten tot Oekraïne. Bovendien zou het respect voor elk land’s soevereiniteit en territoriale integriteit bevorderen.

Fijiaanse vredeshandhavers

Rabuka opperde dat het mogelijk zou kunnen zijn dat landen in de Stille Oceaan met strijdkrachten meer zouden kunnen doen om andere landen in de regio te helpen met interne veiligheidsproblemen. Hij opperde het idee van Fijiaanse vredeshandhavers die Papua Nieuw Guinea helpen bij het beheersen van escalerende stammentwisten.

Banden met Australië

Sinds zijn aantreden eerder dit jaar, heeft Rabuka Fiji meer naar traditionele partners zoals Australië en Nieuw Zeeland gestuurd. Hij kondigde enkele maanden geleden aan dat hij een omstreden politieovereenkomst met China zou schrappen. Ondanks de onduidelijkheid over de huidige status van de overeenkomst, verzekerde Rabuka dat de overeenkomst niet langer actief is.

Klimaatverandering

Rabuka steunde ook het initiatief van Australië om in 2026 samen met landen in de Stille Oceaan een United Nations Conference of the Parties top over klimaatverandering te houden. Hoewel sommige leiders en politici in de regio vinden dat Australië eerst ambitieuzere maatregelen moet nemen om de uitstoot te verminderen, nam Rabuka een verzoenende toon aan.

Vaardigheidstraining in Fiji

Rabuka gaf aan dat zijn regering klachten van werkgevers in Fiji onderzoekt dat het PALM-programma, dat tijdelijke werknemers uit de Stille Oceaan naar Australië brengt, heeft geleid tot tekorten aan vaardigheden. Hij zei dat het PALM-programma slechts een “tijdelijke oplossing” is voor Fiji en dat hij het vaardigheidsonderwijs in zijn land radicaal wil uitbreiden met hulp van zowel Australië als Nieuw Zeeland.

Related news