Poolse Verkiezingen: Strijd tussen Conservatieve Regeringspartij en Liberale Oppositie

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

De Poolse conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) lijkt voor de derde keer de grootste te worden bij de verkiezingen, maar het is mogelijk dat ze deze keer geen absolute meerderheid behalen. De grootste uitdager is het Burgerplatform van oud-premier Donald Tusk.

Felle Verkiezingsstrijd

De verkiezingscampagne is gekenmerkt door persoonlijke aanvallen tussen de twee partijen. Tusk beschuldigt premier Mateusz Morawiecki van het uithollen van de rechtsstaat, een onderwerp waarover Warschau regelmatig in conflict is met de Europese Unie. Morawiecki en zijn partij beweren op hun beurt dat Tusk een marionet van de EU en Duitsland is en dat hij niet in het belang van de Poolse bevolking handelt.

Demonstraties en Relaties met Oekraïne

Tusk heeft in de afgelopen weken meerdere grote demonstraties tegen de regering georganiseerd. Deze demonstraties trokken ongeveer een miljoen mensen naar Warschau. De verkiezingen staan ook deels in het teken van de relatie met Oekraïne. Polen is een van de felste bondgenoten van Kyiv, maar er zijn recentelijk conflicten ontstaan over de import van Oekraïens graan.

Visie op de EU en Asielbeleid

De PiS-partij, aan de macht sinds 2015, staat internationaal bekend om het beperken van lhbtiq+-rechten en het uithollen van de rechtsstaat. In tegenstelling daarmee is Tusks liberale partij een groot voorstander van de EU. Op zondag stemmen de Polen ook in meerdere referenda over het asielbeleid van de EU en een mogelijk hek langs de grens met Belarus. Critici beweren dat deze referenda bedoeld zijn om meer conservatieve kiezers naar de stembus te trekken.

Polen wordt steeds belangrijker op het internationale toneel door de oorlog in Oekraïne. Het land vangt miljoenen Oekraïense vluchtelingen op en heeft een van de beste legers in Europa. Ook economisch wordt Polen steeds invloedrijker.

Related news