Pools oppositieleider Donald Tusk kondigt nieuw tijdperk aan na verkiezingsoverwinning

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Volgens de exit poll resultaten van de parlementsverkiezingen op zondag lijken de oppositiepartijen in Polen voldoende stemmen te hebben gewonnen om de regerende nationalistische conservatieve partij, de Wet en Rechtvaardigheidspartij (PiS), uit de macht te zetten. Donald Tusk, de Poolse oppositieleider, verklaarde dit als het begin van een nieuw tijdperk voor zijn land.

De verkiezingsresultaten

Volgens de voorspellingen van de exit poll behaalde de Wet en Rechtvaardigheidspartij meer zetels dan welke andere partij dan ook, maar niet genoeg om een regering te kunnen leiden die wetten kan aannemen in de wetgevende macht. Uit de exit poll bleek ook dat drie oppositiepartijen waarschijnlijk in totaal 248 zetels in het 460-zetel tellende lagerhuis van het parlement, de Sejm, hebben gewonnen. De grootste van deze groepen is de Burgercoalitie, geleid door Tusk, die 31,6 procent van de stemmen won. De stemmen worden nog geteld en de staatsverkiezingscommissie verwacht dinsdagochtend de definitieve resultaten te hebben.

Belang van deze verkiezingen

Velen beschreven deze verkiezing als de belangrijkste sinds 1989, toen een nieuwe democratie werd geboren na decennia van communisme. Voorafgaand aan de stemming zei de heer Tusk dat de verkiezing ging over de toekomst van Polen in de EU. De Wet en Rechtvaardigheidspartij zei geen plannen te hebben om Polen uit de EU te halen, maar wilde wel de invloed van Brussel op de lidstaten verminderen.

Invloed op de steun van Polen voor Oekraïne

Het lot van de relatie van Polen met Oekraïne stond ook op het spel. Terwijl alle partijen voorstander waren van het blijven bij de NAVO, die Polen ziet als een essentiële veiligheidsgarantie tegen Rusland, verschillen de standpunten over Oekraïne.

Wie is Donald Tusk?

Donald Tusk was een voormalige premier en een voormalige president van de Europese Unie. De heer Tusk was de eerste Poolse premier die twee opeenvolgende termijnen diende, van 2007 tot 2014, na de val van het communisme in 1989.

Hoe lang was de Wet en Rechtvaardigheidspartij aan de macht?

De rechtse partij regeerde Polen sinds 2015. Sinds ze aan de macht kwamen, heeft de conservatieve nationalistische partij de abortuswetten van Polen aangescherpt en een muur aan de grens met Wit-Rusland gebouwd om illegale migratie tegen te gaan. Het belooft haar anti-migratiebeleid voort te zetten en zich te verzetten tegen EU-plannen over de verdeling van de verantwoordelijkheid voor migranten.

Related news