Oud-vicepresident Pence weigert Trump te steunen in aanloop naar presidentsverkiezingen

4 maanden geleden gepubliceerd

Oud-vicepresident Mike Pence heeft aangegeven dat hij Donald Trump niet zal steunen in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De 64-jarige Republikein liet weten dat hij zich niet achter zijn voormalige baas schaart. Pence was vicepresident tijdens Trumps termijn tussen 2017 en 2021.

Conflict na verkiezingen 2020

Na de presidentsverkiezingen in november 2020, die Trump verloor van Joe Biden, drong Trump er bij Pence op aan de uitslag niet te erkennen. Kort voor de beruchte bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 eiste Trump nogmaals dat Pence de erkenning van de verkiezingsuitslag zou dwarsbomen. Onder leiding van Pence werd de uitslag echter bevestigd.

Breuk met Trump

Na de bestorming van het Capitool, waarbij Trump-aanhangers opriepen om Pence op te hangen, brak de voorheen loyale vicepresident met Trump. Pence deed een poging om zelf presidentskandidaat te worden, maar stapte in oktober uit de race.

Geen steun voor Trump

Pence liet weten Trump niet te zullen steunen. “Het zal geen verrassing zijn dat ik Donald Trump dit jaar niet zal steunen”, zei hij. Volgens Pence vergooit Trump “alle conservatieve waarden” waarvoor zij tijdens hun termijn in het Witte Huis hebben gestreden. Pence gaf ook aan Biden niet te steunen.

Trump en Biden hebben zich eerder deze week verzekerd van genoeg steun om namens hun partij als kandidaat naar voren te worden geschoven. Op 5 november nemen de twee het opnieuw tegen elkaar op bij de presidentsverkiezingen.

Related news