Paus roept op tot vredesonderhandelingen Oekraïne, veroorzaakt verontwaardiging

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Paus Franciscus heeft verontwaardiging gewekt door te suggereren dat Oekraïne de ‘witte vlag’ zou moeten hijsen en de oorlog met Rusland zou moeten beëindigen. De Oekraïense regering heeft hier boos op gereageerd en zweert nooit te zullen capituleren.

Reactie van Oekraïne

“ONze vlag is een gele en blauwe. Dit is de vlag waaronder we leven, sterven en overwinnen. We zullen nooit andere vlaggen hijsen,” zei Oekraïne’s minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, zondag op sociale media. Kuleba riep de paus op om “aan de kant van het goede” te staan en Rusland en Oekraïne niet “op gelijke voet te zetten en het ‘onderhandelingen’ te noemen”.

Verontwaardiging in Europa

Politici en commentatoren in Europa uitten eveneens hun verontwaardiging na het interview met de paus, waarin hij leek te zwijgen over de misdaden van Rusland als agressor in de invasie en de verantwoordelijkheid voor het maken van vrede bij Oekraïne legde.

Kuleba leek ook te verwijzen naar de samenwerking tussen sommige delen van de katholieke kerk en de nazistische krachten tijdens de Tweede Wereldoorlog: “Tegelijkertijd, als het op de witte vlag aankomt, kennen we deze Vaticaanse strategie uit de eerste helft van de 20e eeuw. Ik roep op om de fouten uit het verleden niet te herhalen en Oekraïne en zijn volk te steunen in hun rechtvaardige strijd voor hun leven.”

Related news