Paus Franciscus: Tegen zegeningen voor homoseksuele stellen zijn is hypocriet

23 dagen geleden gepubliceerd

Paus Franciscus heeft in een aanstaand interview met het katholieke tijdschrift Credere kritiek geuit op het tegen zijn van de zegening van homoseksuele stellen. Volgens de Paus is het hypocriet om geschokt te zijn door het zegenen van homoseksuele stellen, terwijl er geen bezwaar wordt gemaakt tegen zegeningen gegeven aan zakenmensen die mogelijk anderen uitbuiten.

Kerkelijke beslissingen en reacties

In december heeft het Vaticaan een baanbrekende beslissing genomen door priesters toe te staan homoseksuele stellen te zegenen zonder hun huwelijk te erkennen. Dit besluit heeft gemengde reacties opgeleverd. De doctrine-afdeling van het Vaticaan heeft richtlijnen uitgegeven om verwarring of schandaal te voorkomen. De zegeningen voor stellen in onregelmatige situaties, zoals homoseksuele stellen, mogen niet samenvallen met civiele huwelijksceremonies.

Wereldwijd hebben veel bisschoppenconferenties deze beslissing verwelkomd, maar de meer conservatieve vleugel heeft het als blasfemie bestempeld. Sommige bisschoppen, met name uit Afrika, hebben het besluit volledig afgewezen.

Grotere inclusie en aandacht voor lijden

In hetzelfde interview spreekt Paus Franciscus zijn steun uit voor een grotere inclusie van vrouwen in de Romeinse Curie en erkent hun effectiviteit in bepaalde rollen.

Bovendien benadrukt de Paus de noodzaak voor de Kerk om meer afgestemd te zijn op het lijden van mensen. Hij roept geestelijken op om meer betrokken te zijn bij de realiteiten die hun gemeenschappen doormaken. “Mensen lijden veel… wij geestelijken leven soms comfortabel… we moeten het werk, het lijden van de mensen zien,” aldus de Paus.

Related news