Paus Franciscus suggereert zegening van homoseksuele unies op case-by-case basis

6 maanden geleden gepubliceerd

Paus Franciscus heeft voor het eerst aangegeven dat katholieke priesters mensen in homoseksuele relaties mogelijk op individuele basis zouden kunnen zegenen. Deze suggestie lijkt een ommekeer te zijn van eerdere uitspraken en werd gedaan in een brief aan zijn scherpste critici binnen de Katholieke kerk.

Een antwoord op formele vragen

De paus reageerde met zijn brief op een eerder schrijven van vijf conservatieve kardinalen, die formele vragen - een “dubia” genaamd (Latijn voor “twijfel”) - hadden gesteld. Men vroeg onder andere naar de intenties van de Paus om homoseksuele unies te zegenen en of hij van plan was de deur te openen voor vrouwelijke priesters door wijding.

Reactie van het Vaticaan

Het Vaticaan bracht een brief uit, gedateerd 25 september, ondertekend door kardinaal Victor Manuel Fernández, de nieuwe chef van de leer van het Vaticaan. Deze brief bevatte de antwoorden van Paus Franciscus op de dubia. Over het onderwerp van homoseksuele unies, herhaalde de paus dat de kerk het huwelijk alleen erkent als een verbond tussen een man en een vrouw. Echter, hij opende de deur voor het zegenen van individuen in homoseksuele relaties.

De rol van de Duitse kerk

Deze nieuwste ontwikkeling lijkt een knipoog te zijn naar een besluit van de Duitse kerk, dat in maart genomen werd en in augustus werd uitgevoerd. In dit besluit ontvingen homoseksuele unies een katholieke zegen van meerdere priesters in de stad Keulen.

De positie van vrouwen binnen de kerk

Over de wijding van vrouwen was de paus duidelijk. Hij hield vast aan de woorden van de overleden Paus Johannes Paulus II, die in 1994 zei dat de (katholieke) kerk “geen autoriteit” had om vrouwen te wijden. Hij stelde echter dat de kwestie verder onderzocht moest worden om degenen die eraan twijfelden te onderwijzen.

Related news