Paus Franciscus steunt wereldwijd project voor programmeeronderwijs

4 maanden geleden gepubliceerd

Paus Franciscus heeft zijn steun uitgesproken voor een wereldwijd project dat tot doel heeft meer kinderen te betrekken bij computerprogrammering. Het project, opgezet door de Poolse tech-ondernemer Miron Mironiuk, oprichter van het kunstmatige intelligentiebedrijf Cosmose AI, streeft ernaar de “glaring disparities in education” in de wereld te overbruggen.

Code with Pope

Het initiatief, genaamd “Code with Pope”, hoopt katholieke landen aan te trekken door de betrokkenheid van de Paus. Mironiuk gelooft dat de steun van de Paus deze landen kan overtuigen om tijd te besteden aan het leren van programmeren. “Code with Pope” zal zich richten op het bieden van toegang tot programmeeronderwijs via een gratis online leerplatform voor leerlingen van 11-15 jaar in Europa, Afrika en Latijns-Amerika.

Leren van Python

Na 60 uur toegewijd leren zijn de kinderen uitgerust met de basis van Python, een van ‘s werelds populairste programmeertalen. In het digitale tijdperk zijn programmeervaardigheden net zo fundamenteel geworden als lezen en schrijven. Volgens gegevens van het World Economic Forum uit 2023 zijn “de meeste van de snelst groeiende rollen technologiegerelateerde rollen”. Echter, er is wereldwijd een ernstig tekort aan technische vaardigheden, waardoor naar verwachting 85 miljoen banen onvervuld zullen blijven tegen 2030.

Belang van programmeeronderwijs

Hierdoor is de toegang tot hoogwaardig programmeeronderwijs een noodzaak geworden, met name in landen met lage en middeninkomens, waarvan vele katholiek zijn. Het programma zal beschikbaar zijn in het Spaans, Engels, Italiaans en Pools. Het is de bedoeling dat het kinderen in heel Zuid-Amerika (behalve Brazilië) en Engelstalige landen in Afrika en Zuidoost-Azië bereikt.

Eerdere betrokkenheid van de Paus

Dit is niet de eerste keer dat Paus Franciscus jongeren heeft aangemoedigd om te leren coderen. In 2019 schreef hij mee aan een regel code voor een VN-initiatief. Mironiuk zal de Paus ontmoeten in het Vaticaan, maar verwacht niet dat de Paus zelf nieuwe programmeervaardigheden zal opdoen. Echter, de Paus zal een certificaat ontvangen voor zijn inspanningen om het programma te starten.

Related news