Palestijnse militante groep Hamas lanceert ongekende aanval op Israël

6 maanden geleden gepubliceerd

De Palestijnse militante groep Hamas heeft een ongekende aanval op Israël gelanceerd. De groep is binnengevallen in gemeenschappen nabij de Gazastrook, heeft honderden bewoners gedood en tientallen gegijzeld.

Wie is Hamas?

Hamas is een Palestijnse militante groep die de Gazastrook regeert. Ze hebben gezworen Israël te vernietigen en willen het vervangen door een islamitische staat. Ze hebben meerdere oorlogen met Israël gevochten sinds ze in 2007 aan de macht kwamen in Gaza. Tussen deze oorlogen hebben ze duizenden raketten op Israël afgevuurd en andere dodelijke aanvallen uitgevoerd.

Wat is de Gazastrook?

De Gazastrook is een 41km lang en 10km breed grondgebied tussen Israël, Egypte en de Middellandse Zee. Het is de thuisbasis van ongeveer 2,3 miljoen mensen en heeft een van de hoogste bevolkingsdichtheden ter wereld.

Wat is Palestina?

De Westelijke Jordaanoever en Gaza, ook wel de Palestijnse gebieden, evenals Oost-Jeruzalem en Israël vormden allemaal deel van het land dat bekend staat als Palestina sinds de Romeinse tijd.

Waarom vechten Israël en Hamas?

Het feit dat de militanten op 7 oktober zonder waarschuwing aanvielen, gebeurde in een tijd van groeiende Israëlisch-Palestijnse spanningen. Dit jaar is het dodelijkste jaar in de geschiedenis voor Palestijnen in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever, wat Hamas ertoe kan hebben aangezet om Israël met een spectaculaire aanval te treffen.

Er is ook gespeculeerd dat de aanval werd georkestreerd door Iran - de aartsvijand van Israël - dat de laatste jaren een toenemend aantal aanvallen met Israël heeft uitgewisseld. Israël heeft Iran de schuld gegeven, hoewel de ambassadeur van Iran bij de VN heeft ontkend dat zijn land betrokken is.

Hoe ongekend is deze aanval?

Volgens Jeremy Bowen, onze internationale redacteur, is dit de meest ambitieuze operatie die Hamas ooit vanuit Gaza heeft gelanceerd en de ernstigste grensoverschrijdende aanval die Israël in meer dan een generatie heeft meegemaakt.

Wat zou er hierna kunnen gebeuren?

De militaire commandant van Hamas, Mohammed Deif, heeft Palestijnen en andere Arabieren opgeroepen zich aan te sluiten bij de operatie van de militanten om de [Israëlische] bezetting weg te vegen. Een grote vraag is nu of Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem of elders in de regio zijn oproep zullen opvolgen.

Related news