Pakistaans schip uit China gestopt in Mumbai wegens vermoeden van nucleaire lading

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Een Pakistaans schip afkomstig uit China is tegengehouden in de haven van Mumbai. Er bestond het vermoeden dat het een zending bevatte die gebruikt kon worden voor het nucleaire en ballistische rakettenprogramma van Pakistan, zo meldden functionarissen aan nieuwsagentschap PTI.

De halt van CMA CGM Attila

Het betrof een Maltees koopvaardijschip, de CMA CGM Attila, dat op 23 januari werd gestopt. Het schip was onderweg naar Karachi in Pakistan. De actie werd ondernomen op basis van inlichtingen. De functionarissen inspecteerden de lading, die een Computer Numerical Control (CNC) machine bevatte, oorspronkelijk geproduceerd door een Italiaans bedrijf.

Een team van de Defence Research and Development Organisation (DRDO) inspecteerde ook de zending en bevestigde dat deze door het buurland gebruikt kon worden voor zijn nucleaire programma.

Inbeslagname door Indiase autoriteiten

Havenfunctionarissen hadden de Indiase defensieautoriteiten gewaarschuwd die de zware lading inspecteerden en hun vermoedens meldden. Hierop werd de zending in beslag genomen, aldus de functionarissen. Ze zeiden dat de inbeslagname valt onder de “preventie van mogelijke proliferatie door Pakistan en China”.

Uit documenten zoals vrachtbrieven en andere details van de zending bleek dat de verzender “Shanghai JXE Global Logistics Co Ltd” was en de ontvanger “Pakistan Wings Pvt Ltd” uit Sialkot. De zending woog 22.180 kilogram.

Niet de eerste keer

Dit is niet de eerste keer dat Indiase havenfunctionarissen dergelijke dual-use militaire goederen in beslag nemen die van China naar Pakistan worden verscheept. Volgens PTI staat Cosmos Engineering al sinds 12 maart 2022 op een waaklijst, toen de Indiase autoriteiten een zending van Italiaans gemaakte thermo-elektrische instrumenten onderschepten, wederom in de haven van Nhava Sheva.

In februari 2020 leverde China een autoclaaf aan Pakistan onder het mom van een “industriële droger”. De autoclaaf, die mogelijk bedoeld was voor het raketprogramma van Pakistan, werd in beslag genomen van een Chinees schip. Het incident versterkte de vermoedens dat Pakistan zich onbeschaamd bezighoudt met illegale rakettenhandel en het Missile Technology Control Regime (MTCR) schendt.

Related news