Ovidio Guzmán pleit onschuldig voor drugshandel en witwassen

7 maanden geleden gepubliceerd

Ovidio Guzmán, de zoon van de gevangen Mexicaanse drugsbaron Joaquín El Chapo Guzmán, heeft in de Verenigde Staten niet schuldig gepleit op beschuldigingen van drugshandel en witwassen. Ovidio Guzmán, bekend als El Ratón (De Muis), is aangeklaagd voor vijf aanklachten, waaronder het samenzweren om fentanyl te importeren naar de VS.

Arrestatie en uitlevering

De 33-jarige Guzmán werd op vrijdag uitgeleverd van Mexico naar de Verenigde Staten. Zijn arrestatie in januari resulteerde in een bloederige confrontatie tussen veiligheidsdiensten en kartelleden, waarbij 30 mensen om het leven kwamen. Zijn vader, medeoprichter van het Sinaloa-drugskartel, zit een levenslange gevangenisstraf uit in Colorado.

De volgende hoorzitting

In een korte zitting van 15 minuten, waarin hij verscheen in een oranje gevangenispak en sprak via een vertaler, pleitte Ovidio Guzmán niet schuldig. De volgende hoorzitting is gepland voor november.

Fentanyl crisis in de VS

Fentanyl, een synthetisch opioïde dat 50 keer sterker is dan heroïne, is nu de belangrijkste doodsoorzaak voor Amerikanen tussen 18 en 49 jaar. Volgens gegevens geanalyseerd door de Washington Post, heeft illegaal geproduceerde fentanyl een dodelijke handel in het opioïde in de VS aangewakkerd.

De rol van het Sinaloa-drugskartel

Drugshandhavingsagentschappen (DEA) beweren dat het Sinaloa-drugskartel de bron is van veel van de illegale fentanyl die de VS binnenkomt. Sinds de arrestatie van El Chapo Guzmán in 2016 en zijn daaropvolgende uitlevering aan de VS, hebben vier van zijn zonen, bekend als Los Chapitos (Kleine Chapos), naar verluidt leidinggevende rollen in het kartel overgenomen.

Ontkenning van de beschuldigingen

In mei ontkenden de broers via hun advocaat alle beschuldigingen en zeiden dat ze als zondebokken werden gebruikt. “We hebben nooit fentanyl of een van zijn derivaten geproduceerd, vervaardigd of op de markt gebracht”, schreven ze.

Related news