Oudere man overlijdt na confrontatie op pro-Israël rally in Californië

8 maanden geleden gepubliceerd

Een bejaarde joodse man die een pro-Israël rally bijwoonde in Californië, is overleden na een “fysieke confrontatie” met een pro-Palestijnse demonstrant, zo maakte de Sheriff’s Department van Ventura County maandagavond bekend.

De confrontatie

Volgens een persbericht van de politie ontstond er zondagmiddag een verbale confrontatie tussen de 69-jarige Paul Kessler en een nog onbekende demonstrant tijdens een demonstratie bij Westlake en Thousand Oaks Boulevards. Getuigen meldden dat Kessler betrokken was bij een fysieke confrontatie met de tegenprotesters. Tijdens de confrontatie viel Kessler achterover en raakte met zijn hoofd de grond. De politie onderzoekt nog steeds het incident en sluit de mogelijkheid van een haatmisdrijf niet uit.

Oorzaak van de dood

Volgens het autopsierapport van het medisch onderzoeksbureau van Ventura County is de doodsoorzaak een botte hoofdwond en is de wijze van overlijden vastgesteld als moord. Op online geposte video’s is te zien hoe Kessler op de grond ligt, bloedend en zijn hoofd vasthoudend. Een demonstrant met een bordje “Free Palestine” en een Palestijnse vlag op haar jas geborduurd, is te zien terwijl ze over hem heen leunt.

Reacties en gevolgen

De Joodse Federatie van Greater Los Angeles schreef in een bericht op maandagavond dat de pro-Palestijnse demonstrant een megafoon naar Kessler had gegooid. Een man die anoniem wilde blijven, beschreef sommige van de pro-Palestijnse demonstranten als “extreem agressief”. Ze zouden naar de politie hebben geschreeuwd en “een reactie of respons hebben geprobeerd uit te lokken”. De pro-Palestijnse demonstranten konden ook worden gehoord terwijl ze “Allahu Akbar” riepen in een video.

De Joodse Federatie van Greater Los Angeles schreef dat “geweld tegen [het Joodse] volk geen plaats heeft in een beschaafde samenleving”, en dat zij “geen geweld tegen [de Joodse] gemeenschap zullen tolereren… [en] alles zullen doen in [hun] macht om het te voorkomen”. Volgens de federatie is de vermeende aanval op Kessler het vierde grote antisemitische misdrijf in de stad dit jaar.

Politieke reacties

Jerry Nadler, een Democratisch congreslid, deelde het bericht en schreef dat “de explosie van antisemitisme dodelijk [was geworden]”. Benny Gantz, de voormalige Israëlische premier, noemde de “moord” op Kessler “een waarschuwingslicht dat over de hele wereld moet schijnen.”

Related news