OpenAI kondigt geavanceerd AI-model GPT-4 Turbo aan en verlaagt prijzen

5 maanden geleden gepubliceerd

OpenAI heeft gisteren nieuwe updates en verbeteringen aangekondigd tijdens zijn eerste fysieke evenement. Het techbedrijf onthulde het nieuwe en krachtigere GPT-4 Turbo kunstmatige intelligentie model. Daarnaast lanceerde het een nieuwe functie waarmee gebruikers aangepaste versies van de populaire ChatGPT-chatbot kunnen creëren. Bovendien worden de prijzen voor het gebruik van zijn software verlaagd.

Hoogtepunten van het evenement

Het evenement kende een verrassingsoptreden van Microsoft CEO Satya Nadella, die OpenAI prees voor zijn bijdrage aan de technologische vooruitgang. De aankondigingen van OpenAI laten zien dat het bedrijf zijn aanbod snel evolueert om voorop te blijven lopen in de AI-wapenwedloop, waarin bedrijven als Anthropic, Google en Meta ook deelnemen.

ChatGPT, dat records brak als de snelst groeiende consumentenapp in de geschiedenis enkele maanden na de lancering, heeft nu ongeveer 100 miljoen wekelijkse actieve gebruikers. Meer dan 92% van de Fortune 500 bedrijven gebruiken het platform, een stijging ten opzichte van 80% in augustus.

GPT-4 Turbo

Het nieuwste AI-model van OpenAI, GPT-4 Turbo, biedt antwoorden met context tot april 2023. Eerdere versies eindigden in januari 2022. Het model accepteert ook veel meer input. Terwijl eerdere versies beperkt waren tot ongeveer 3000 woorden, accepteert GPT-4 Turbo inputs van maximaal 300 pagina’s. Dit betekent dat het kan worden gevraagd om hele boeken samen te vatten. GPT-4 ondersteunt ook DALL-E 3 AI-gegenereerde afbeeldingen en tekst-naar-spraak, en heeft zes vooringestelde stemmen om uit te kiezen.

Gepersonaliseerde chatbots

OpenAI heeft nu ook de optie toegevoegd voor iedereen om aangepaste chatbots te creëren. Met AI “agenten” kan men persoonlijke AI-tools maken. Dit betekent dat consumenten waarschijnlijk gepersonaliseerde AI-chatbots zullen zien opduiken in veel meer plaatsen, waaronder apps en websites die ze regelmatig gebruiken.

OpenAI’s versie van de App Store

OpenAI introduceert een nieuwe inkomstenbron voor het bedrijf: zijn eigen versie van de app store. De GPT Store stelt mensen die hun eigen GPT’s maken in staat om deze beschikbaar te stellen voor openbare download. OpenAI gaf aan dat mensen in de komende maanden geld zullen kunnen verdienen op basis van het gebruik van hun creaties.

Nieuwe beeldgeneratie, browsen en samenvatten

OpenAI heeft zijn AI-tools gestroomlijnd in één plaats: het gebruik van ChatGPT biedt nu beeldgeneratie via DALL-E, browsen, gegevensanalyse, documentupload en PDF-zoekopdracht.

In reactie op de toenemende juridische actie rondom generatieve AI, kondigde OpenAI aan dat het bedrijf zijn klanten zal verdedigen en de kosten zal dragen als zij te maken krijgen met juridische claims rondom auteursrechtschending.

Related news