Kunstmatige intelligentie kan risico op hartaanval voorspellen

6 maanden geleden gepubliceerd

Kunstmatige intelligentie (AI) kan mogelijk gebruikt worden om te voorspellen of een persoon risico loopt op een hartaanval tot 10 jaar in de toekomst. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Oxford, gefinancierd door de British Heart Foundation (BHF).

Verbetering van de behandeling

Volgens de onderzoekers kan de technologie duizenden levens redden en de behandeling voor bijna de helft van de patiënten verbeteren. De studie onderzocht hoe AI de nauwkeurigheid van hart-CT-scans kan verbeteren. Deze scans worden gebruikt om blokkades of vernauwingen in de slagaders op te sporen.

Risicoscores

Professor Charalambos Antoniades, voorzitter van de afdeling cardiovasculaire geneeskunde van de BHF en directeur van het acute multidisciplinaire beeldvormings- en interventiecentrum in Oxford, verklaart dat sommige patiënten die zich in het ziekenhuis melden met pijn op de borst - en vaak gerust worden gesteld en naar huis worden gestuurd - een hoog risico lopen op een hartaanval in het volgende decennium, zelfs als er geen teken van ziekte in hun hartslagaders is.

AI-gegenereerde risicoscores werden aan medici gepresenteerd voor 744 patiënten, met als resultaat dat 45% van hun behandelplannen door medici werd gewijzigd.

Toekomst van AI in de gezondheidszorg

Antoniades voegt eraan toe: “We hopen dat dit AI-hulpmiddel binnenkort overal in de NHS wordt geïmplementeerd, waardoor elk jaar duizenden vermijdbare sterfgevallen door hartaanvallen in het VK kunnen worden voorkomen.”

Professor Sir Nilesh Samani, medisch directeur van de BHF, benadrukt dat het onderzoek “de waardevolle rol laat zien die AI-gebaseerde technologie kan spelen” bij het identificeren van degenen die het meeste risico lopen op toekomstige hartaanvallen.

Related news