Elon Musk klaagt OpenAI aan voor het verlaten van oorspronkelijke missie voor winst

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Midjourney

Elon Musk, de miljardair-ondernemer, heeft een rechtszaak aangespannen tegen OpenAI en de CEO van het bedrijf, Sam Altman. Hij beweert dat het bedrijf de oorspronkelijke missie om kunstmatige intelligentie te ontwikkelen voor het voordeel van de mensheid en niet voor winst, heeft verlaten.

Achtergrond van de zaak

OpenAI, opgericht door Musk en anderen, is sinds de oprichting het gezicht geworden van generatieve AI, mede dankzij miljarden dollars aan financiering van Microsoft. Musk beweert dat het bedrijf van zijn oorspronkelijke missie is afgeweken en nu winstgevend is. Volgens de aanklacht was het oorspronkelijke plan om te werken aan artificial general intelligence (AGI), een concept waarbij machines taken kunnen uitvoeren zoals een mens, maar dan op een manier die de mensheid ten goede zou komen.

OpenAI en Microsoft

In 2023 bracht OpenAI zijn krachtigste taalmodel, GPT-4, uit als een Microsoft-product. Volgens de rechtszaak heeft Musk gevraagd om een gerechtelijke uitspraak die OpenAI zou verplichten om zijn onderzoek en technologie beschikbaar te maken voor het publiek en die het bedrijf zou verbieden om zijn bezittingen, waaronder GPT-4, te gebruiken voor financiële winst van Microsoft of iemand anders.

Reactie van OpenAI

Topmanagers van OpenAI hebben verschillende beweringen die Musk in zijn rechtszaak heeft gedaan, afgewezen. Ze hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar op de rechtszaak.

Musk’s eigen AI-projecten

Nadat hij OpenAI had verlaten, richtte Musk zijn eigen kunstmatige intelligentie-startup, xAI, op. Deze startup heeft engineers in dienst genomen van top Amerikaanse technologiebedrijven, zoals Google en Microsoft, in de hoop ze uit te dagen. Het bedrijf begon in december met de uitrol van zijn ChatGPT-concurrent, Grok, voor Premium+ abonnees van het sociale mediaplatform X.

De toekomst van AI

Musk, die AI een ‘tweesnijdend zwaard’ heeft genoemd, riep vorig jaar op tot een pauze van zes maanden in de ontwikkeling van systemen die krachtiger zijn dan OpenAI’s GPT-4, vanwege grote risico’s voor de mensheid en de samenleving.

Sinds de introductie van ChatGPT hebben bedrijven het voor verschillende taken overgenomen, van het samenvatten van documenten tot het schrijven van computercodes. Dit heeft een race ontketend tussen grote technologiebedrijven om producten te lanceren op basis van generatieve AI.

Related news