Ongekende financiële crisis in Ghana: protesten en beschuldigingen van wanbeheer

10 maanden geleden gepubliceerd

Ghana, ooit beschouwd als een baanbrekend Afrikaans economisch succesverhaal, wordt geconfronteerd met een ongekende financiële crisis. Deze week gingen honderden demonstranten de straat op in de hoofdstad Accra. Ze eisen het aftreden van de gouverneur van de Bank of Ghana en zijn twee plaatsvervangers wegens het verlies van ongeveer 60 miljard Ghanese cedis (5,2 miljard dollar; 4,3 miljard pond) in het financiële jaar 2022.

#OccupyBoG

De demonstratie, genaamd #OccupyBoG, werd geleid door de oppositiepartij National Democratic Congress (NDC). De demonstranten, gekleed in rode shirts, sjaals en baretten, zongen liederen en hielden spandoeken vast. Enkelen hadden teksten als “stop het plunderen, we lijden”. De oppositie beweert dat de bank illegaal geld heeft gedrukt om aan de regering te lenen, wat heeft geleid tot de depreciatie van de munteenheid en verlammende inflatie.

Beschuldigingen aan het adres van de Bank van Ghana

De NDC beschuldigt de gouverneur van de centrale bank, Dr. Ernest Addison, van roekeloosheid en wanbeheer. Hoewel de bank in het verleden van wanbeheer is beschuldigd, is een verlies van deze omvang ongekend. De bank ontkent de beschuldigingen van wanbeheer en zegt dat de verliezen het resultaat zijn van een fluctuerende wisselkoers en het niet terugbetalen van leningen door overheidsinstellingen.

Economische problemen

Ghana gaat momenteel door zijn ergste economische crisis in een generatie. Vorig jaar bereikte de inflatie een recordhoogte van 54% en loopt nog steeds op tot meer dan 40%. Meerdere kredietbeoordelingsbureaus hebben het land gedegradeerd, waardoor het geen geld meer kan lenen op internationaal niveau.

Schuldherstructurering

Om een bailout van 3 miljard dollar eerder dit jaar veilig te stellen, moest de regering instemmen met het voldoen aan een aantal eisen. De belangrijkste daarvan was het terugbrengen van de nationale schuldrente tot een beheersbaar niveau tegen 2028. Om dit te bereiken, begon de regering van Ghana met schuldherstructurering door de voorwaarden met haar schuldeisers opnieuw te onderhandelen.

Het effect op de bevolking

Een rapport van de Wereldbank vorige maand schatte dat 850.000 Ghanezen in armoede zijn vervallen door de hoge inflatie. De inkomens van de Ghanezen zijn uitgehold, wat hun koopkracht beïnvloedt. De prijzen van voedsel, brandstoffen en nutsvoorzieningen blijven hoog, en veel gezinnen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Bovenop al dit, staat de centrale bank nu onder toezicht van zowel binnen het land als van het IMF.

Related news