Onderzoek naar explosies Nord Stream pijpleidingen stopgezet door Denemarken

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Denemarken heeft aangekondigd dat het zijn onderzoek naar de explosies in 2022 op de Nord Stream pijpleidingen, die Russisch gas naar Duitsland transporteren, heeft stopgezet. Denemarken volgt hiermee Zweden, dat eerder een apart onderzoek had gesloten.

Geen voldoende grond voor strafzaak

De Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, die gas onder de Baltische Zee vervoeren, werden in september 2022 getroffen door een reeks explosies in de Zweedse en Deense economische zones. Dit resulteerde in het vrijkomen van grote hoeveelheden methaan. “Er zijn onvoldoende gronden om een strafzaak in Denemarken voort te zetten… en daarom heeft de politie van Kopenhagen besloten het strafrechtelijk onderzoek naar de explosies te beëindigen”, aldus een verklaring van de Deense politie.

Reacties op besluit

Het besluit van Denemarken om het onderzoek te staken, heeft gemengde reacties opgeroepen. Rusland heeft het besluit bekritiseerd en beschreven als “dicht bij absurditeit”. Dmitry Peskov, de woordvoerder van het Kremlin, stelde dat Kopenhagen erkende dat de explosies een daad van voorbedachte rade waren, maar besloot het onderzoek niet voort te zetten omdat de zaak, volgens hem, nauwe bondgenoten van Denemarken betrof.

Onopgeloste vragen

De oorzaak van de explosies blijft een internationaal mysterie, met een reeks onbevestigde rapporten die verschillende partijen, waaronder Rusland, de VS en Oekraïne, beschuldigen. De explosies vonden plaats terwijl Europa probeerde minder afhankelijk te worden van Russische energiebronnen na de volledige invasie van Oekraïne door het Kremlin. Ze dragen bij aan de spanningen die volgden op het begin van de oorlog.

Milieu-impact

Naast hun geopolitieke impact, waren de lekken in de Nord Stream ook een enorme milieuramp. Lokale dieren in het wild werden beïnvloed en er werden enorme hoeveelheden methaan in de Baltische Zee geloosd. Analisten geloven dat dit mogelijk de grootste enkelvoudige uitstoot van methaan als gevolg van menselijke activiteit kan zijn.

Related news