Olievraag blijft volgens Opec+ "veerkrachtig"

8 maanden geleden gepubliceerd

De vraag naar olie zal dit jaar blijven groeien en “veerkrachtig” blijven, volgens de secretaris-generaal van Opec+. Opec+ is een groep van 23 olie-exporterende landen die beslissen hoeveel ruwe olie ze op de wereldmarkt verkopen.

Verwachtte groei en productieverlagingen

“We zien de vraag met ongeveer 2,4 miljoen vaten per dag groeien,” vertelde Haitham Al Ghais aan de BBC. Saudi-Arabië heeft aangekondigd dat het zijn productie van ruwe olie met een miljoen vaten per dag zal verminderen om de prijzen te verhogen. De Internationale Energieagentschap (IEA) zei dat de beslissing van Saudi-Arabië en Rusland - twee belangrijke olieproducenten en leden van Opec+ - om de productie te verminderen tegen het einde van dit jaar mogelijk een “significant tekort aan aanbod” zou kunnen veroorzaken.

Reactie op onzekerheden

Deze beslissing kan volgens de heer Al Ghais worden omschreven als voorzorgsmaatregel of preventief vanwege onzekerheden. Na de invasie van Rusland in Oekraïne in februari 2022 stegen de olieprijzen en bereikten ze meer dan $120 per vat in juni vorig jaar. Sindsdien zijn de prijzen gestaag gestegen, aangezien producenten hebben geprobeerd de productie te beperken om de markt te ondersteunen.

Invloed op brandstofprijzen en inflatie

De stijging veroorzaakte een waarschuwing aan automobilisten dat brandstofprijzen in de komende 10 maanden zouden kunnen stijgen, en wakkerde angsten aan dat inflatie in sleutel-economieën langdurig zou kunnen zijn.

Oproep tot investeringen in de oliesector

Maar de heer Al Ghais zei dat Opec meer bezorgd was over “onderinvestering” in de oliesector. “Sommigen hebben opgeroepen om te stoppen met investeren in olie. Wij geloven dat dit even gevaarlijk is. Het zal in de toekomst tot volatiliteit leiden, mogelijke tekorten aan aanbod. Daarom hebben we bij Opec altijd gepleit voor het belang van blijven investeren in de olie-industrie terwijl we ook investeren in het decarboniseren van de industrie en overgaan op het toevoegen van andere vormen van alternatieve energie zoals hernieuwbare energieën”, aldus Al Ghais.

Vooruitzichten en investeringsbehoeften

Voor het komende jaar ziet de heer Al Ghais de vraag met meer dan 2 miljoen vaten per dag groeien, ondanks enkele onzekerheden in de wereldmarkt. Hij blijft optimistisch dat de wereldwijde vraag naar olie dit jaar “zeer veerkrachtig” zal zijn. De heer Al Ghais zei dat de olie-industrie tegen 2045 bijna $14tn aan investeringen nodig zal hebben. “De energievraag zal tegen het jaar 2045 met bijna 25% groeien in vergelijking met wat het vandaag is - en alle vormen van energie zullen nodig zijn”, zei hij.

Related news