Noorse politicus nomineert UNRWA voor Nobelprijs voor de Vrede

25 dagen geleden gepubliceerd

Een Noorse politicus heeft de UNRWA (United Nations Relief and Works Agency), het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. De organisatie is recentelijk in opspraak geraakt vanwege vermeende betrokkenheid van medewerkers bij de door Hamas geleide terreuraanval op Israël op 7 oktober.

Nominatie ondanks controverse

Arbeidspartij MP Asmund Aukrust vertelde aan de krant Dagbladet dat hij de UNRWA heeft genomineerd “voor zijn langdurige werk om essentiële steun te bieden aan Palestina en de regio in het algemeen.” Aukrust is vice-voorzitter van de commissie voor buitenlandse zaken van het Noorse parlement. Hij prees het werk van de UNRWA, dat volgens hem al meer dan 70 jaar cruciaal is en in de afgelopen drie maanden nog essentiëler is geworden.

Internationale reactie op de terreuraanval

Na de terreuraanval van 7 oktober, waarbij Palestijnse terroristen naar verluidt ongeveer 1.200 mensen hebben gedood en 253 hebben ontvoerd, hebben meer dan een dozijn landen, waaronder grote donateurs zoals de Verenigde Staten, Duitsland, Groot-Brittannië en Zweden, hun financiering aan de UNRWA opgeschort. Israël lanceerde een grootschalige militaire actie gericht op het vernietigen van Hamas, dat de Gazastrook regeert, en het terugbrengen van de gijzelaars.

Andere kandidaten voor de Nobelprijs voor de Vrede

Het is belangrijk op te merken dat een nominatie voor de Vredesprijs geen erkenning door het Nobelcomité betekent, dat elk jaar honderden nominaties ontvangt. Andere bekende kandidaten die ook gerelateerd zijn aan de Israël-Hamas oorlog zijn onder andere het Internationaal Gerechtshof (ICJ), de Palestijnse rechtenorganisatie Al-Haq en Israël’s B’Tselem. Andere namen die worden genoemd door media omvatten onder andere voormalig Amerikaans president Donald Trump, NAVO-chef Jens Stoltenberg, de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, Paus Franciscus, de Colombiaanse president Gustavo Petro, en de NGO Reporters Zonder Grenzen (RSF).

De Noorse Nobelcommissie maakt haar winnaar in oktober bekend. Vorig jaar werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de gevangen Iraanse vrouwenrechtenactivist Narges Mohammadi “voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran.”

Related news