Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi in hongerstaking in Iraanse gevangenis

5 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De Iraanse Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi is in hongerstaking gegaan in de gevangenis. Ze protesteert hiermee tegen de omstandigheden waarin ze wordt vastgehouden en tegen de eis dat Iraanse vrouwen een hoofddoek moeten dragen. Dit werd gemeld door haar familie op haar Instagramaccount.

Protest tegen hoofddoekplicht en gevangenisomstandigheden

Mohammadi, een bekende mensenrechtenactiviste, zit al jaren vast in de beruchte Evin-gevangenis in de hoofdstad Teheran. Ze is veroordeeld voor het verspreiden van propaganda tegen de staat en zit een celstraf uit van twaalf jaar. De Iraanse autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het nieuws van de hongerstaking.

Gezondheidsproblemen

Vorige week maakte de familie van Mohammadi al bekend ernstig bezorgd te zijn over haar gezondheid. Er zou met spoed aandacht moeten zijn voor haar long- en hartklachten. De familie claimt dat ze de benodigde medische hulp niet krijgt vanwege haar weigering een hoofddoek te dragen.

Nobelprijs voor Vrede

Begin vorige maand kende het Nobelcomité Mohammadi de Vredesprijs toe voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran. De prijs wordt op 10 december uitgereikt. De mensenrechtenactiviste is echter nog steeds in gevangenschap.

Related news