Nieuwe Hoogte in Relaties tussen Rusland en Noord-Korea

7 maanden geleden gepubliceerd

Rusland’s minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft verklaard dat de betrekkingen tussen Rusland en Noord-Korea een “nieuw niveau” hebben bereikt. Dit komt op een moment dat er toenemende bezorgdheid is over de verdieping van de militaire banden tussen de twee landen te midden van de oorlog in Oekraïne.

Pyongyang Bezoek

Tijdens zijn bezoek aan de Noord-Koreaanse hoofdstad, Pyongyang, prees Lavrov de top van vorige maand in het verre oosten van Rusland tussen Vladimir Poetin en de Noord-Koreaanse leider, Kim Jong-un. Hij ziet dit als bewijs dat de bilaterale banden op een “kwalitatief nieuw, strategisch niveau” zijn. Lavrov bedankte Pyongyang ook voor de steun aan Rusland’s invasie van Oekraïne. Er zijn beweringen van Amerikaanse functionarissen dat Noord-Koreaanse wapens worden gestuurd om de Russische oorlogsinspanningen te helpen.

Mogelijke Poetin-Kim Top

Lavrov’s bezoek, dat woensdag begon, wordt verwacht de basis te leggen voor een Poetin-Kim top in Pyongyang. De datum moet nog worden besloten. Dit zou kunnen leiden tot een nog nauwere militaire en economische samenwerking tussen de zwaar gesanctioneerde landen.

Wapenleveringen en Ruimteprogramma

Het bezoek van Lavrov volgt op een reis van Kim naar Rusland met een gepantserde trein voor gesprekken die zich vermoedelijk hebben gericht op wapenleveringen en Russische hulp bij het Noord-Koreaanse ruimteprogramma. Het Witte Huis meldde vorige week dat wapenzendingen al waren begonnen, met Noord-Korea dat in recente weken meer dan 1.000 containers met militair materieel en munitie aan Rusland heeft geleverd. Moskou zei dat Washington geen bewijs heeft om deze beweringen te ondersteunen.

Activiteit aan de Grens

Beyond Parallel, een website die wordt beheerd door het Washington-gebaseerde Center for Strategic and International Studies, meldde dat satellietbeelden voortdurende activiteit rond een Noord-Koreaanse haven nabij de grens met Rusland toonden. Dit wijst erop dat er sinds eind augustus minstens zes zeeoversteken hebben plaatsgevonden tussen de twee landen.

Amerikaanse Reactie

In reactie op deze ontwikkelingen hebben de VS en zijn bondgenoten in de regio, Zuid-Korea en Japan, hun militaire samenwerking opgevoerd. Deze week landde een Amerikaanse B-52 bommenwerper, die kernwapens kan vervoeren, op de luchthaven van Cheongju, ongeveer 100 km ten zuiden van Seoul.

Related news