Nieuwe documentaire 'Occupied City' van Steve McQueen onthult trailer

4 maanden geleden gepubliceerd

De studio heeft dinsdag een trailer gedeeld voor de aankomende documentaire van Steve McQueen, de regisseur van 12 Years a Slave. De documentaire, genaamd ‘Occupied City’, is geïnspireerd op het boek ‘Atlas of an Occupied City’ van de Nederlandse filmmaker Bianca Stigter, die tevens de echtgenote is van McQueen.

Nazi-bezetting van Amsterdam

In de vier uur durende film wordt de Nazi-bezetting van Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog onder de loep genomen en worden deze gebeurtenissen verbonden met het heden. De officiële samenvatting stelt: “McQueen creëert twee met elkaar verweven portretten: een minutieuze ontrafeling van de Nazi-bezetting die zijn aangenomen stad nog steeds achtervolgt, en een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest.”

Moderne beelden en historische context

De trailer bevat beelden van het moderne Amsterdam, terwijl verteller Melanie Hyams uitlegt hoe de bezetting leidde tot de vervolging en het doden van de Joodse gemeenschap van de stad. “In mei 1940 werd Amsterdam overgenomen door de Duitsers”, zegt Hyams. “Nederlandse organisaties werden genazificeerd of verboden. Al snel begonnen de nazi’s Joden te verbannen uit parken, zwembaden, winkels, cafés en scholen, uit het hele openbare leven. Muziek van Joodse componisten mocht niet langer worden gespeeld. In 1941 begonnen ze mensen op te pakken. In 1942 begonnen de deportaties.”

Related news