Nieuw dieptepunt voor zee-ijs rondom Antarctica

6 maanden geleden gepubliceerd

Satellietgegevens tonen aan dat het zee-ijs rondom Antarctica ver onder alle eerder vastgelegde winterwaarden ligt, wat een zorgwekkende nieuwe maatstaf vormt voor een regio die eens bestand leek tegen de opwarming van de aarde. Dit meldt de BBC in een recent artikel.

Antarctica: de koelkast van de aarde

Antarctica’s enorme ijsvlakte reguleert de temperatuur van de planeet. Het witte oppervlak reflecteert de zonne-energie terug de atmosfeer in en koelt ook het water eronder en eromheen. Zonder ijs om de planeet te koelen, zou Antarctica kunnen veranderen van de koelkast van de aarde naar een radiator, waarschuwen experts.

IJsverlies

Het ijs dat nu op het oppervlak van de Antarctische Oceaan drijft, meet minder dan 17 miljoen vierkante kilometer. Dat is 1,5 miljoen vierkante kilometer zee-ijs minder dan het gemiddelde in september en ver onder de vorige winterse dieptepunten. Dat is een gebied aan ontbrekend ijs ongeveer vijf keer de grootte van de Britse eilanden.

Gevolgen van ijsverlies

Wetenschappers waarschuwen voor de verstrekkende gevolgen van het ijsverlies. Naarmate er meer zee-ijs verdwijnt, worden donkere delen van de oceaan blootgesteld, die zonlicht absorberen in plaats van het te reflecteren. Dit betekent dat de warmte-energie aan het water wordt toegevoegd, wat op zijn beurt meer ijs smelt. Wetenschappers noemen dit het ijs-albedo-effect. Dit kan veel meer hitte aan de planeet toevoegen en de gebruikelijke rol van Antarctica als regulator van de wereldwijde temperaturen verstoren.

Klimaatverandering in Antarctica

Sommige wetenschappers geloven dat deze lage ijsrecords kunnen wijzen op een fundamentele verandering in het continent - een verandering in de omstandigheden die de regio hebben geïsoleerd. Onderzoekers worstelen nog steeds om de oorzaken van het verdwijnende winterijs te ontrafelen. Warme oceaanwateren van dit jaar zijn waarschijnlijk een bijdragende factor, suggereren wetenschappers.

Toekomstige uitdagingen

Als aanzienlijke hoeveelheden landijs zouden beginnen te smelten, zouden de effecten catastrofaal zijn voor miljoenen mensen over de hele wereld. Zelfs bescheiden stijgingen van de zeespiegel kunnen leiden tot gevaarlijk hoge stormvloeden die kustgemeenschappen kunnen wegvagen.

Related news