Netanyahu verwerpt eisen van Hamas, complicaties in vredesonderhandelingen

22 dagen geleden gepubliceerd

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de eisen van Hamas voor een staakt-het-vuren en vrijlating van gijzelaars op woensdag verworpen. Hij beloofde de oorlog voort te zetten tot een “absolute overwinning” en bekritiseerde elke regeling die Hamas na de oorlog volledige of gedeeltelijke controle over Gaza zou geven.

Diplomatieke inspanningen

Netanyahu’s opmerkingen, geuit terwijl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken in de regio was om een vredesovereenkomst te proberen te bewerkstelligen, suggereren dat de voorzichtige diplomatieke inspanningen kunnen ontsporen. De uitspraken onderstrepen ook hoe groot de kloof tussen Israël en Hamas blijft, nu de oorlog zijn vijfde maand ingaat.

De plannen van Hamas

Hamas had een gedetailleerd, drie-fasen plan voorgesteld dat zich over 4,5 maand zou uitstrekken. Dit plan, dat een reactie was op een voorstel opgesteld door de Verenigde Staten, Israël, Qatar en Egypte, stelt dat alle gijzelaars zouden worden vrijgelaten in ruil voor honderden door Israël gevangen genomen Palestijnen, inclusief senior militanten, en een einde aan de oorlog.

Verzet van Netanyahu

Netanyahu verzette zich echter tegen het plan en zei dat militaire druk de beste manier is om de ongeveer 100 gijzelaars die in de Gazastrook worden vastgehouden, te bevrijden. Hij wees erop dat toegeven aan de “waanideeën eisen” van Hamas niet alleen niet zou leiden tot de bevrijding van de gijzelaars, maar ook een andere slachtpartij zou uitlokken.

Overlevenden vrezen

Overlevenden die in een deal eind november werden vrijgelaten, uitten hun bezorgdheid dat Netanyahu een te harde lijn trok en dat de overgebleven gijzelaars en hun families de prijs zouden betalen. “Als je doorgaat met deze aanpak om Hamas te laten instorten, zullen er geen gijzelaars meer zijn om te bevrijden,” zei een emotionele Adina Moshe, die bijna 50 dagen na haar gevangenneming werd vrijgelaten.

Situatie in Gaza

In Gaza is er weinig sprake van grote diplomatieke deals, waar Palestijnen smachten naar een einde aan de gevechten die elk aspect van hun leven hebben verstoord. Volgens het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas geleide gebied, heeft het vier maanden durende conflict al aan 27.707 mensen het leven gekost en moeten minstens 11.000 gewonden dringend uit Gaza geëvacueerd worden.

Related news