Nederlandse overheid besteedde meer dan €166 miljoen aan nasleep MH17-ramp

5 maanden geleden gepubliceerd

De Nederlandse overheid heeft meer dan 166 miljoen euro uitgegeven aan de nasleep van de ramp met de Malaysia Airlines-vlucht boven Oost-Oekraïne in 2014. Deze kosten omvatten het repatriëren van de lichamen van de slachtoffers, het onderzoek naar de ramp en de vervolging van sommige betrokkenen. Dit staat in een officieel rapport dat op donderdag is uitgebracht.

Het neerhalen van MH17

De Boeing 777, die van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, werd op 17 juli 2014 neergeschoten met een van Rusland afkomstige Buk-raket. De raket werd afgevuurd vanuit een gebied in Oost-Oekraïne dat werd gecontroleerd door separatistische rebellen. Alle 298 passagiers en bemanningsleden kwamen om het leven, waaronder 196 Nederlanders.

In 2022 veroordeelde een Nederlandse rechtbank twee Russen en een pro-Moskou Oekraïner voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van MH17. Ze kregen levenslange gevangenisstraffen opgelegd. De mannen werden bij verstek berecht en zijn nog niet aangehouden om hun straffen uit te zitten.

De kosten van het onderzoek en proces

Het proces en het omvangrijke onderzoek dat eraan voorafging, kostten in totaal meer dan 87 miljoen euro, volgens de Algemene Rekenkamer, die de kosten tot eind 2022 heeft berekend. Dit totaalbedrag is exclusief ongeveer 16,5 miljoen euro die de Nederlandse overheid vorig jaar heeft betaald aan nabestaanden als voorschot op de schadevergoeding die de Nederlandse rechtbank heeft bevolen aan de drie mannen die zijn veroordeeld voor het neerhalen van MH17 te betalen.

Repatriëring en identificatie slachtoffers

De repatriëring en identificatie van de lichamen van de overledenen kostten meer dan 31 miljoen euro. Internationale juridische procedures en diplomatie maakten nog eens 5,7 miljoen euro aan kosten.

Zoeken naar schadevergoeding

De Nederlandse overheid heeft een onafhankelijke auditor gevraagd de kosten te schatten, omdat ze van plan is schadevergoeding te eisen van Rusland in een zaak die Nederland en Australië hebben aangespannen bij de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie. Moskou ontkent elke betrokkenheid bij het neerhalen van de vlucht. De Nederlandse overheid ondersteunt ook families die een zaak tegen Rusland hebben aangespannen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Related news