Hoed van Napoleon geveild voor $2.1 miljoen

6 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

Een hoed die Napoleon Bonaparte droeg is geveild voor maar liefst $2.1 miljoen. De hoed is van vilt, verbleekt en gebarsten maar behoudt nog steeds zijn waarde als een belangrijk historisch stuk. Deze hoed was één van de vele objecten die de Franse keizer droeg tijdens zijn heerschappij in de 19e eeuw en tijdens de oorlogen die hij voerde in Europa.

De veiling

De hoed was het middelpunt van een veiling die plaatsvond in Fontainebleau. De veiling bestond uit memorabilia die werden verzameld door een Franse industrieel die vorig jaar overleed. De hoed werd oorspronkelijk geschat op een waarde tussen de 600.000 en 800.000 euro, maar de biedingen liepen al snel op. Jean Pierre Osenat, president van het veilinghuis Osenat, wees uiteindelijk de winnaar aan. De koper, wiens identiteit niet bekend is gemaakt, moet volgens Osenat ook 28,8% commissie betalen, waardoor de totale kosten uitkomen op 1,9 miljoen euro.

Geschiedenis van de hoed

De hoed werd voor het eerst teruggevonden door kolonel Pierre Baillon, een kwartiermeester onder Napoleon. Daarna is het door vele handen gegaan voordat industrieel Jean-Louis Noisiez het verwierf. Noisiez verzamelde meer dan een halve eeuw Napoleontische memorabilia, vuurwapens, zwaarden en munten voordat hij in 2022 overleed.

De stijl van de hoed, bekend als “en bataille”, of “in strijd”, maakte het voor zijn troepen gemakkelijker om hun leider in de strijd te herkennen. In tegenstelling tot andere officieren, die hun bicornes droegen met de vleugels van voor naar achter, droeg Napoleon de zijne met de uiteinden naar zijn schouders gericht.

Toenemende interesse in Napoleon

De verkoop van de hoed komt slechts enkele dagen voor de release van Ridley Scott’s film ‘Napoleon’ met Joaquin Phoenix. Deze film zorgt voor een hernieuwde interesse in de controversiële Franse heerser.

Related news