Halloween-vieringen in beroemde wijk van Tokyo ontmoedigd door lokale overheid

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Ken Hasebe, de burgemeester van Shibuya, een van de bekendste wijken van Tokyo, heeft een oproep gedaan aan het publiek om niet naar de wijk te komen tijdens Halloween. Dit komt als reactie op de massale bijeenkomsten en problemen van de afgelopen jaren.

Geen locatie voor Halloween

Hasebe heeft duidelijk gemaakt dat Shibuya dit jaar geen locatie is voor Halloween-evenementen. De wijk gaat tot ongekende lengtes om bezoekers in de dagen die voorafgaan aan 31 oktober te ontmoedigen. Naast de “bezoek ons niet” campagne, zal openbaar drinken in het gebied verboden worden en zullen de 35 lokale winkels worden aangespoord om geen alcohol te verkopen. Ongeveer 300 particuliere beveiligers zijn ingehuurd en 150 stadsambtenaren zullen helpen om de niet-roken en niet-drinken verordening te handhaven.

Ernstige situatie

Volgens Hasebe is de situatie veel ernstiger dan alleen overtoerisme. De eens spontane viering van Halloween in Shibuya is verworden tot een gigantisch buitenfeest. Er is sprake van massale vuilnisdumping, aanhoudingen voor aanranding, voyeurisme en vernieling van eigendommen. Het grootste gevaar is echter het risico op mensenmassa’s die de charmante, maar krappe bars, noedelrestaurants en kledingwinkels van Shibuya overweldigen.

Massale toestroom

Vóór de pandemie bereikten de Halloween-menigten in Shibuya hun hoogtepunt met ongeveer 40.000 mensen in 2019. Dit jaar verwachten de autoriteiten echter dat er tot 60.000 mensen kunnen komen. Naar schatting zou 70% van deze menigte niet-Japans zijn.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de bevolkingsstromen worden als “perfect” beschreven door een expert op het gebied. De focus zal liggen op het geleiden van voetgangers door eenrichtingscorridors op winkelstraten en metro-uitgangen.

Skepsis over de campagne

Er is echter ook enige scepsis over de “bezoek ons niet” campagne. Sommige experts geloven niet dat het veel effect zal hebben en stellen in plaats daarvan voor om elektronische borden te plaatsen die voetgangers in realtime laten weten wat er voor hen ligt, vergelijkbaar met snelwegborden die automobilisten waarschuwen voor files verderop.

Aan het einde van deze maand zullen degenen die toch naar Shibuya komen een sterke politieaanwezigheid zien, bedoeld om de menigte in beweging en ordelijk te houden. Dit zal onder meer worden geholpen door ‘DJ Police’ die vanaf speciale mobiele platforms een stroom van zachte waarschuwingen uitgeven.

Related news