Diplomatieke onschendbaarheid bespaart Chinese ambassade $900 schoonmaakrekening in Nieuw-Zeeland

6 maanden geleden gepubliceerd

Een verhuurder in Nieuw-Zeeland is tegen een ongewoon probleem aangelopen toen hij probeerde zijn huurder, de ambassade van de Volksrepubliek China, een rekening van $900 te laten betalen voor het verwijderen van afval.

Diplomatieke onschendbaarheid

Het bedrijf Chandler Investments Limited stelt dat de Chinese ambassade een gehuurd huis in de hoofdstad Wellington heeft achtergelaten zonder de kosten voor schoonmaak, afvalverwijdering en sleutelsnijden te dekken. Het geschil werd echter afgewezen door het huurtribunaal van Nieuw-Zeeland, dat oordeelde dat de huurder als staat wordt beschermd door soevereine immuniteit.

“Hier is de claim ingediend tegen de Ambassade van de Volksrepubliek China in Nieuw-Zeeland. Het moet dus volgen dat de claim in feite een claim tegen een staat is, de Volksrepubliek China,” staat in de verslagen van het tribunaal van september.

Uitzonderingen op soevereine immuniteit

De uitzonderingen op soevereine immuniteit zijn onder andere geschillen die commercieel van aard zijn. Omdat het huren van een huis “incidenteel was aan het dagelijks leven van de diplomaat” en er geen winst werd gemaakt uit de regeling, werd de uitzondering niet gehandhaafd.

“De verhuur van een woonhuis aan een ambassade zou volgens het gewoonterecht rond diplomatieke of soevereine immuniteit niet commercieel van aard zijn”, aldus de rechter.

Gevolgen voor de verhuurder

De verhuurder, Chris Chandler, vertelde aan de lokale nieuwsuitzender Stuff dat hij niet had verwacht dat de ambassade of de Volksrepubliek China hun immuniteit zou inroepen. Chandler heeft aangegeven niet meer aan ambassades te willen verhuren: “Geen diplomaten meer, en volgens onze vastgoedmanager is dat het advies dat hij ook aan anderen in dezelfde regio geeft”, vertelde hij aan Stuff.

In 2018 werden verhuurders in Nieuw-Zeeland al gewaarschuwd voor het verhuren aan diplomaten. Dit volgde op een geschil over een woning die verhuurd was aan ambassadepersoneel. De plaatsvervangend hoofd van de EU-delegatie in Nieuw-Zeeland, Eva Tvarozkova, werd vrijgesteld van het betalen van $20.000 aan onbetaalde huur en schade aan een woning die ze in Wellington huurde. Ze werd uiteindelijk beschermd door haar diplomatieke onschendbaarheid.

Related news