Franse Kunsthandelaar Onder Vuur Voor Mogelijke Oplichting

5 maanden geleden gepubliceerd

Een Franse kunsthandelaar wordt beschuldigd van oplichting nadat hij een Afrikaans masker voor 150 euro van een ouder echtpaar kocht en het vervolgens voor 4,2 miljoen euro op een veiling verkocht. De handelaar vond het masker tijdens een bezoek aan het huis van het echtpaar in het Zuid-Franse Alès eind 2021. Het echtpaar, dat in de tachtig is, stemde in met de verkoop.

Zeldzaam Ngi-Masker

Zes maanden later zagen ze het masker terug in de catalogus van een veiling in Montpellier. Het veilinghuis identificeerde het als een uiterst zeldzaam Ngi-masker dat in de negentiende eeuw is gemaakt door het Fang-volk in Gabon. Volgens een kunstkenner zijn er maar tien van dit soort maskers gemaakt. De expert omschreef het masker als “zeldzamer dan een schilderij van Leonardo da Vinci”.

Het veilinghuis schatte de waarde van het masker op minimaal 300.000 euro. Echter, een anonieme verzamelaar bood 4,2 miljoen euro tijdens de veiling.

Rechtszaak en Onzekerheid

Het echtpaar heeft een rechtszaak aangespannen tegen de handelaar om de verkoop tegen te houden. De kunsthandelaar beweerde in de rechtszaal dat hij geen idee had van de echte waarde van het masker. Het is nog onduidelijk wanneer de rechter uitspraak zal doen.

Daarnaast heeft de regering van Gabon gevraagd de uitspraak uit te stellen totdat duidelijk is of het masker gestolen is. Als dat het geval blijkt te zijn, zal de verkoop niet doorgaan en moet Frankrijk het masker teruggeven aan Gabon.

Related news