Mogelijk deal tussen VS en Venezuela: toestemming voor verboden Maduro-tegenstanders om te lopen en oliesancties op te heffen

9 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

De regeringen van de Verenigde Staten en Venezuela zouden naar verluidt op het punt staan een deal aan te kondigen die de weg zou kunnen effenen voor sanctieverlichting voor het economisch verwoeste Zuid-Amerikaanse land en voor verboden tegenstanders van president Nicolás Maduro om deel te nemen aan de verkiezingen van volgend jaar.

Anonieme bronnen, geciteerd door twee Amerikaanse media, beweren dat er dinsdag een terugschaling van de sancties op de Venezolaanse olie-industrie zou worden aangekondigd, nadat Maduro-functionarissen de gesprekken met oppositieonderhandelaars in Barbados hadden hervat. Het nieuwsagentschap Bloomberg heeft de zet, die op de vooravond komt van een oppositie-primair om een kandidaat te kiezen om Maduro uit te dagen, beschreven als “de eerste grote politieke concessie door de regering van Nicolás Maduro in een decennium”.

Potentiële verlichting van sancties en politieke ban

De Washington Post stelde dat de autoritaire leider van Venezuela “zou instemmen met een proces voor het opheffen van verboden op oppositiekandidaten die meedoen [in de presidentsverkiezingen van 2024]… hoewel het niet duidelijk is hoe snel dat proces zou plaatsvinden”. “De VS zal waarschijnlijk een tijdslimiet stellen aan elke sanctieverlichting, zodat deze kan worden teruggedraaid als Maduro niet voldoet aan zijn deel van de deal”, voegde de krant eraan toe.

Het Noorse ministerie van Buitenlandse Zaken kondigde op sociale media aan dat de regering en de oppositie van Venezuela elkaar dinsdag in de hoofdstad van Barbados, Bridgetown, zouden ontmoeten om “het dialoog- en onderhandelingsproces te hervatten” dat in november vorig jaar was vastgelopen.

Maduro’s regeerperiode

Maduro nam de macht over na de dood van zijn mentor, Hugo Chávez, in maart 2013, maar heeft hun land in een verwoestende economische en humanitaire crisis geleid die miljoenen burgers heeft doen vluchten naar het buitenland. Hij werd een internationale paria na de verkiezingen in Venezuela in 2018, die algemeen werden veroordeeld als een fraude.

In 2019 overleefde Maduro een internationale campagne om hem af te zetten, gesteund door tientallen westerse regeringen, waaronder die van Donald Trump’s VS en Jair Bolsonaro’s Brazilië, evenals Duitsland, Spanje en het VK. Die campagne werd geleid door een jonge oppositiepoliticus genaamd Juan Guaidó, die in april van dit jaar naar de VS vluchtte nadat zijn poging om Maduro omver te werpen was ingestort.

Onzekerheid over de verkiezingen

Het is niet onmiddellijk duidelijk hoe de vermeende deal met de VS haar vermogen om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap zou kunnen beïnvloeden. “Wie de voorverkiezingen wint, zal mijn kandidaat zijn, maar we weten nog steeds niet of ze de diskwalificaties [van kandidaten] gaan opheffen”, vertelde Capriles vorige week aan El País nadat hij zich uit de race had teruggetrokken. “Het is een zee van onzekerheid.”

De banden tussen Caracas en Washington zijn sinds begin 2022 langzaam warmer geworden toen hoge Amerikaanse functionarissen naar Venezuela vlogen voor zeldzame gesprekken met hun Venezolaanse tegenhangers. De beslissing van de regering-Biden om opnieuw betrokken te raken bij Maduro na jaren van ostracisme werd algemeen toegeschreven aan de wens om het land weg te lokken van Moskou na de invasie van Oekraïne door Vladimir Poetin en alternatieven te vinden voor Russische olie-importen. Venezuela heeft ‘s werelds grootste oliereserves.

Related news