Missouri jury oordeelt dat makelaarsorganisaties woningcommissies kunstmatig hoog hielden

6 maanden geleden gepubliceerd

Een jury in Missouri heeft de National Association of Realtors, een handelsgroep voor de vastgoedsector, en enkele woningmakelaars aansprakelijk gesteld voor bijna $1,8 miljard aan schadevergoeding. Ze oordeelden dat deze partijen samenspanden om de commissies voor huizenverkoop kunstmatig hoog te houden. De rechtszaak had betrekking op huizenverkopen die plaatsvonden tussen april 2015 en juni 2022.

Michael Ketchmark, de hoofdadvocaat van de eisers, ziet het als een aanzienlijke dag van aansprakelijkheid voor deze bedrijven. Ondanks het vonnis is de kwestie nog verre van opgelost. NAR-president Tracy Kasper maakte bekend in beroep te gaan tegen de uitspraak van aansprakelijkheid en vroeg de rechtbank om de door de jury toegekende schadevergoeding te verminderen.

Andere vastgoedgroepen gevonden schuldig

Onder de andere vastgoedgroepen die de jury schuldig bevond aan samenzwering, waren Berkshire Hathaway’s HomeServices of America en twee dochterondernemingen, evenals Keller Williams Realty. Een woordvoerder van HomeServices vertelde dat het bedrijf teleurgesteld is met de uitspraak van de rechtbank en van plan is in beroep te gaan.

Keller Williams heeft nog niet gereageerd op het verzoek om commentaar. Volgens Ketchmark doen groepen zoals HomeServices dit “omdat ze wanhopig proberen vast te houden aan het systeem dat ze tegen iedereen hebben gemanipuleerd.”

Langdurig beroepsproces

Het beroepsproces kan tot drie jaar duren, volgens Jaret Seiberg, een woningbeleidsanalist bij TD Cowen. De verliezende partij zal waarschijnlijk proberen de zaak voor het Hooggerechtshof te krijgen. Maar volgens Seiberg betekent het vonnis van dinsdag niet dat “koperscommissies tot het verleden behoren”. De rechter die de zaak behandelt, zal moeten beslissen over de reikwijdte van het bevel, dat zou kunnen neerkomen op “kleine aanpassingen” aan het huidige commissiedelingssysteem.

Nieuwe rechtszaak

Kort na de overwinning op dinsdag diende Ketchmark een nieuwe groepsvordering in tegen vastgoedbedrijven, waaronder Douglas Elliman, Compass en Redfin. De nieuwe zaak beweert ook dat de bedrijven de antitrustwetten hebben overtreden door samen te spannen om de commissies hoog te houden. Douglas Elliman en Compass weigerden commentaar te geven op de nieuwe zaak. Redfin CEO Glenn Kelman bestempelde het als een “nageaapte rechtszaak”.

Related news