Minister van economie wint verrassend in Argentijnse presidentsverkiezingen

6 maanden geleden gepubliceerd

Sergio Massa, de minister van economie van Argentinië, heeft verrassend meer dan 36% van de stemmen gewonnen in de presidentsverkiezingen van zondag. Dit zet hem op koers voor een tweede ronde met de extreemrechtse kandidaat Javier Milei. Men had verwacht dat de kiezers Massa zouden straffen voor de financiële crisis waarover hij heeft voorgezeten. In Argentinië nadert de inflatie 140%.

Tweede ronde in zicht

Met bijna alle stembiljetten geteld, had geen enkele kandidaat de benodigde 45% van de stemmen gekregen om direct te winnen. Er zal daarom een tweede ronde zijn op 19 november waarin de kiezers moeten kiezen tussen Massa, van de linkse Peronistische beweging, en Milei, een extreemrechtse libertariër.

Milei, die als eerste eindigde in de voorverkiezingen in augustus, werd naar de tweede plaats verplaatst met 30% van de stemmen. Patricia Bullrich, een conservatieve voormalige minister van veiligheid, kwam op de derde plaats met 23,8%.

Reacties op uitslag

Volgens de BBC vielen sommige van Massa’s aanhangers de straten van Buenos Aires in om zijn onverwachte overwinning te vieren. Massa was volgens hen de enige kandidaat met een serieus project voor het land.

Milei’s voorstellen, zoals het afschaffen van de centrale bank en het vervangen van de Argentijnse peso door de Amerikaanse dollar, spraken kiezers aan die op zoek zijn naar een radicale aanpak om de economische neergang van Argentinië om te keren.

Vooruitzichten

Met twee zulke uiteenlopende kandidaten tegen elkaar, zullen de verdeeldheden waarschijnlijk verdiepen in de vier weken naar de tweede ronde, op wat al een zeer moeilijke tijd is voor de economie van Argentinië. Wie de tweede ronde wint, zal een enorme taak hebben: het winnen van een land dat genoeg heeft van politiek en gevuld is met mensen die wanhopig zijn om hun leven te verbeteren.

Related news