Vermiste Mexicaanse rechercheurs gevonden tijdens zoektocht naar 43 vermiste studenten

ongeveer een maand geleden gepubliceerd
  Pexels

Twee rechercheurs die op zoek waren naar 43 studenten die bijna tien jaar geleden vermist raakten, zijn ongedeerd teruggevonden. De rechercheurs waren twee dagen eerder zelf verdwenen in de Mexicaanse kuststaat Guerrero. De autoriteiten hebben niet aangegeven hoe de rechercheurs, een man en een vrouw, zijn gevonden of of ze uit gevangenschap zijn vrijgelaten.

President Andrés Manuel López Obrador had eerder op de dag aangekondigd dat er een zoekactie was gestart naar de twee rechercheurs. Tijdens zijn dagelijkse nieuwsbriefing zei López Obrador: “Ik hoop dat dit niet gerelateerd is aan degenen die niet willen dat we de jongeren vinden.”

Algemene ineenstorting van de ordehandhaving in Guerrero

Deze vermissingen zijn de nieuwste indicatie van een algemene ineenstorting van de ordehandhaving in de staat Guerrero, de thuisbasis van het vakantieoord Acapulco. De staat wordt al een decennium lang geteisterd door de zaak van 43 studenten van een plattelandsschool voor leraren in Guerrero die in 2014 verdwenen. Er wordt aangenomen dat ze zijn ontvoerd door lokale ambtenaren en overgedragen aan een drugsbende om te worden vermoord.

Incidenten rond de studenten

Studenten van die school, gelegen in Tixtla, ten noorden van Acapulco, hebben een lange geschiedenis van demonstreren en botsen met de politie. Vorige week werd een student doodgeschoten in wat de politie een confrontatie noemde met studenten in een gestolen auto. Een van de politieagenten betrokken bij die schietpartij werd aangehouden en onderzocht in de zaak, nadat de president de schietpartij “een misbruik van gezag” noemde.

Protesten en geweld

Er zijn weinig aanwijzingen dat de beloften van de president om de schietpartij van vorige week te onderzoeken, of het lot van de vermiste 43, de traditioneel gewelddadige protesten van de studenten zullen sussen. Studentendemonstranten drongen het kantoor van de openbare aanklager in Chilpancingo binnen, de hoofdstad van de staat Guerrero, en brachten explosieven tot ontploffing en verbrandden 11 politiepatrouillewagens.

De macht van drugskartels

Zo dominant zijn de drugskartels in Guerrero dat video’s op sociale media deze week lieten zien hoe drugsbende-afpersers buschauffeurs in Acapulco bruut mishandelden omdat ze weigerden uitkijkposten voor het kartel te zijn. Er zijn slechts drie van de 43 vermiste studenten geïdentificeerd door verbrande botfragmenten. Het werk omvat voornamelijk het zoeken naar geheime lichaamsstortplaatsen in landelijke, geïsoleerde delen van de staat waar drugsbendes actief zijn.

Spanningen lopen op

De verdwijning van de twee rechercheurs en de ontsnapping van de beschuldigde politieagent heeft de spanningen tussen López Obrador en de families van de vermiste studenten verhoogd. De families beschuldigen hem ervan niet genoeg te doen om het lot van hun zonen te onderzoeken. Afgelopen week gebruikten demonstranten die de families van de vermiste studenten steunen een gekaapte pick-up truck om de houten deuren van het Nationaal Paleis in Mexico-Stad, waar López Obrador woont en werkt, te rammen.

Related news