Massale aanval tijdens Supernova festival in Israël

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het Supernova festival, een muziekevenement dat werd gehouden in de woestijn in Zuid-Israël, is bruut verstoord door een massale aanval van Palestijnse militanten. Meer dan 260 lichamen zijn naar verluidt geborgen op de festivallocatie, volgens reddingsorganisatie Zaka.

Aanval tijdens het festival

Het festival, georganiseerd om samen te vallen met het Joodse festival van Soekot, was al wekenlang een bron van enthousiasme voor muziekliefhebbers. Echter, slechts enkele uren na de start van het festival, overspoelden wanhopige berichten de sociale media pagina’s van de organisatoren. Palestijnse militanten hadden het festival bestormd en het vuur geopend als onderdeel van een grote verrassingsaanval op Israël.

Een bezoeker van het feest, genaamd Ortel, vertelde dat het eerste teken dat er iets mis was, een sirene was die rond het ochtendgloren afging, waarschuwend voor raketten. Ooggetuigen meldden dat de raketten snel werden gevolgd door geweerschoten. “Ze zetten de elektriciteit uit en plotseling kwamen ze nergens vandaan met geweervuur, schietend in elke richting,” vertelde ze aan Israël’s Channel 12.

Ontsnappen aan de chaos

Mensen probeerden te vluchten van de site, renden over het zand en stapten in hun auto’s om weg te rijden - maar volgens festivalgangers waren er jeeps vol met schutters, die op de auto’s schoten. “Ze vuurden salvo’s af, en we bereikten een punt waar iedereen hun voertuigen stopte en begon te rennen. Ik ging een boom in, een struik zoals deze, en ze begonnen gewoon mensen te besproeien. Ik zag massa’s gewonde mensen rondgegooid en ik zat in een boom en probeerde te begrijpen wat er aan de hand was,” aldus Ortel.

Locatie van het festival

Het festivalterrein - met drie podia, een kampeerterrein en een bar- en eetruimte - bevond zich in de Negev woestijn, nabij Kibboets Re’im. Het was niet ver van de Gazastrook, van waaruit Hamasstrijders bij dageraad overstaken om hun aanval te lanceren. Ze drongen steden en dorpen binnen en namen tientallen mensen als gijzelaar.

Festivalganger Adam Barel vertelde Haaretz dat iedereen op de rave zich bewust was dat er een kans was op raketvuur in het gebied - maar het geweervuur was een schok. Net als vele anderen probeerde hij te ontsnappen in zijn auto - maar schutters vuurden op hen, dus stapte hij uit en rende. “Mensen werden geraakt,” zei hij. “We verstopten ons. Iedereen rende ergens anders naartoe.”

Related news